Foto: Fabio Ingala / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je udomila ženku hrta po imenu Mili, dr psihologije Tejlor Huerta, počela je detaljnije da se bavi istraživanjem ovih životinja, razumevanju njihovog ponašanja i otkrivanju znakova koje nam ljubimci šalju.

Dr Huerta naglašava da je njena strast obrazovanje iz oblasti psihologije pasa, što postiže brojnim istraživanjima. Smatra da se rezulati njenih istraživanja mogu praktično primeniti i da mogu da pomognu u boljem razumevanju pasa i njihovih vlasnika, piše RTS.

„Malo sam znala o psihologiji pasa pre nego što sam udomila Mili, ali ubrzo sam počela da se osećaam kao njen vodič-terapeut. Od anksioznosti zbog razdvajanja, iz prve ruke sam stekla uvid u psihologiju psa“, rekla je dr psihologije Tejlor Huerta.

Dr Huerta je podelila neke od zaključaka istraživanja o karakteru četvoronožnog „najboljeg prijatelja“:

Kad god se vaš pas osloni na vas, često i celom svojom težinom, znajte da je to zapravo njegov način da vas zagrli i da vam do znanja da vas voli.

Foto:Shutterstock

Možda ćete se osećati krivim kada vidite kako vaš pas tiho i mirno gleda u vaše oči dok se spremate da izađete iz kuće. Ne brinite zbog toga, njegova smirenost je znak da vam veruje i da zna da se sigurno vraćate.

Pročitajte još:

Kada vas pas pogleda duboko u oči, neposredno pre nego što u jednom momentu šetnje dođe trenutak za obavljanje fizioloških potreba – to znači da se oseća ranjivim i da veruje da ćete paziti na njega. Takođe, kada posle obavljanja nužde vaš pas počne da udara nogama, to ne znači da želi da sakrije ono što je ostavio za sobom, već je to način da obeleži teritoriju, i za to koristi miris žlezda u žapama.

Zevanje kod pasa nije sasvim isto kao i ljudsko zevanje. Psi zevaju kako bi umanjili stres i anksioznost, što im pomaže da se smire i ostanu u prijatnom raspoloženju.

A kada je reč o raspoloženju, euforija kada se vraćate kući nakon odsustva, trčanje i lavež – jedan su od najsigurnijih znakova da ste vi i vaš pas duboko povezani.

Povezanost se ogleda i u tome da vaš pas želi da vas razume. To je i razlog što, dok govorite, naginje glavu. Tako pokušava da pročita vaš govor tela i analizira vaš ton glasa.

Haski
Haski Foto:Shutterstock

A ako ste se pitali u kakvom je raspoloženju pas koji se često valja po travi, znajte da oni to rade iz istog razloga kao i deca. Trava je meka, dobro miriše i valjanje po njoj je zabavan način za oslobađanje energije.

Ako vaš pas ima običaj da povremeno pomiriše vaše međunožje, znajte da je u pitanju samo njegov način da proveri vaše zdravlje i raspoloženje. Psi koriste čulo mirisa za osmatranje detalja i okoline. Vaš pas samo na ovaj način proverava da li ste dobro.

Pas kucni ljubimac
Kućni ljubimac Foto:Shutterstock

Ako se posečete ili imate ranu, pa vaš pas pokuša da je liže, znajte da u njegovoj pljuvački ima antibakterijskih jedinjenja. Dakle, kada pokušavaju da vam ližu posekotinu, to je zato što pokušavaju da vam pomognu da brže ozdravite i da vam rana brže zaceli.

Na kraju, zanimljivo je i zapažanje da psi skoro uvek misle da su njihovi vlasnici u pravu, čak i kada – nisu. Na primer, ako slučajno zgazite psu na šapu, velike su šanse da će pomisliti da je to namerno i sa određenim razlogom.

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar