navike italijana
Foto: - / Huber images / Profimedia

Grančica ruzmarina u tanjiru, aktivnosti u bašti, ali i u krevetu, kao i ležeran doživljaj vremena samo su neke cake zbog kojih su Italijani puni energije.

Jedno selo na jugu Italije, oko 150 kilometara južno od Napulja, još su pedesetih godina prošlog veka primetili kao mesto dugovečnih i srećnih ljudi. Tajna njihovog zdravlja leži u mediteranskoj ishrani, odnosno dosta maslinovog ulja, voća, povrća i ribe. Osim toga, omiljeni začin im je ruzmarin, koji koriste gotovo svakodnevno.

Pročitajte još:

Zbog toga, smatraju naučnici, stanovnicima mesta Ačaroli Alchajmer ne pravi probleme, pišu na sajtu Pun kufer. Tamo je manje i bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i drugih hroničnih bolesti koje se povezuju sa starenjem. Možda zbog toga što su aktivni, bez obzira na godine – kako u vrtu, tako i na moru, ali i u krevetu. Starost ne smatraju preprekom za razmenu nežnosti.

Ipak, to nisu jedine navike zbog kojih Italijani često mogu delovati kao da su na nekim posebnim baterijama. Stvar je u detaljima koji im omogućavaju da iskoriste dan i ispune ga smehom, druženjem i malim stvarima koje ih vesele.

Pravo vreme za šetnju

Kad si u nedoumici, baci jednu paseđatu, tj. kratku šetnju bez posebnog cilja – italijanski je moto. Pauza od stresa u prirodi produžava život i čini ljude srećnijima, a ako nađete društvo za takvu aktivnost, još više ćete se odobrovoljiti, baš kao što to čine i Italijani.

Žure polako

Bez obzira na užurbani saobraćaj, Italijani ne jurcaju po ulici. Okej, barem dok pešače. Shvatanje vremena na Čizmi je nešto drukčije, fleksibilnije nego, recimo, u Nemačkoj. Tamo je u redu malo zakasniti, ili vam bar niko neće skinuti glavu s ramena zbog desetak minuta čekanja.

Brzinski ručak? Nema šanse…

Italijani ne žure ni sa ručkom, čak i ako to znači da će duže ostati na poslu. Koncept brzinskog sendviča između tri mejla i dva telefonska poziva ili tastatura puna mrva njima je još uvek uglavnom nedopustivo. Takav pristup pomaže protiv stresa, koji kvari raspoloženje i narušava zdravlje, a i veća je verovatnoća da ćemo pojesti nešto zdravo ako sednemo za sto i posvetimo se hrani.

Masline i mehurići

Pre večere Italijani vole da odu na aperitiv. Od 18 do 20 sati, posebno u toplim danima, stolovi su puni ljudi koji se smeju i uživaju uz neko penušavo piće, masline, bruskete s maslinovim uljem, sir… Većina i ne dođe do večere, ali u svakom slučaju takav obrok je znatno zdravija varijanta od kesice-dve čipsa uz televiziju.

Nema nikog kod kuće

Italijani imaju bezbroj mogućnosti da negde pobegnu za vikend.


Bilo da volite more, planine, šume ili jezera, lako je naći koordinate po sopstvenoj meri. To najčešće znači aktivan odmor na dva točka ili u šetnji, druženje s porodicom i prijateljima – i dosta kvalitetne zabave.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)