Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i u top-formi

Lifestyle 08. dec. 202022:32 > 23:04
Podeli:
Norveška
Foto: Marit Hommedal / AFP / Profimedia

Poslednjih godina dosta se priča o skandinavskom načinu života. Koja je tajna Skandinavaca?

Skijanje umesto teretane

Iako većina Norvežana živi u gradovima, uživanje u prirodi i dalje je visoko na listi prioriteta kod velikog broja građana. Oni veruju da je vreme provedeno u prirodi izuzetno bitno, za šta čak imaju i posebnu reč – friluftsliv. Bitno je i to što fizička aktivnost za njih ne znači tek sagorevanje kalorija već traženje užitka u tome što rade, pišu na sajtu Pun kufer.

Pročitajte još:

Zato, na primer, dobar deo Norvežana umesto teretane bira skijanje, klizanje, šetnju u šumi, plivanje u jezeru…

Maslac draži od ulja

Skandinavci znatno više veruju maslacu nego ulju, pa tako mali komad maslaca dodaju u raznorazne vrste hrane – supu, meso, povrće… Stoga hrana postaje nutritivnija, a ujedno Skandinavci smatraju i da se značajnim unosom mlečnih masti dobro bore protiv gojaznosti.

„Ne postoji loše vreme, samo neprikladna odeća“

Norvežani se doslovno drže te krilatice, pa ne treba da čudi to što ljudi u Norveškoj usred zime, po kiši i snegu, rekreativno voze bicikl. Niske temperature ubrzavaju rad metabolizma, popravljaju kvalitet sna i regulišu apetit.

Slatkiši za decu – samo subotom

U švedskim vrtićima se prilikom pripreme obroka ne koristi nimalo šećera. Uz to, deca uopšte ne jedu slatkiše pre svoje druge ili treće godine. A čak i kad odrastu, slatkiše obično smeju da jedu samo subotom ili praznicima.

Sauna

Nakon dugih šetnji po hladnoći najviše poželite da se zagrejete. Skandinavci obožavaju saune, koriste ih izuzetno često, a ako vas neko pozove u saunu, to je znak da prema vama gaji poštovanje. Takođe, saune rado posećuju i muškarci i žene, pa možda i u tome leži tajna zdravlja, ali i – dobrog tena.

Ishrana

Većina Skandinavaca preferira jedenje kod kuće, a zbog uravnotežene ishrane i aktivnog načina života dobro izgledaju i zdravi su. Crveno meso jako je retko na meniju, ali se i te kako jede mnogo ribe, posebno one plave.

Vreme za kafu je vrlo važno

Šveđani koriste reč „fika“, koja se može prevesti kao „vreme za kafu ili kolač“, ali to zapravo znači mnogo više od toga. To je vreme kad se ne bavite svojim poslom i uživate u vremenu s prijateljima. Fika nije samo pauza za kafu nego i način da usporite i promislite o stvarima. I dok u drugim zemljama mnogi uzimaju kafu za poneti i piju je s nogu, u Švedskoj se ta pauza ne dovodi u pitanje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar