Sergey Tolmachev / Alamy / Alamy / Profimedia

Genijalno.

Kada je u pitanju čišćenje kamenca, uglavnom se oslanjamo na sodu bikarbonu i sirće. No, ne treba zaboraviti ni limunsku kiselinu, kod nas poznatu i kao limuntus.

Za one koji žive u mestima u kojima je tvrda voda, kamenac je svakodnevica. Ovaj bezopasni beli talog koji se nakuplja u uređajima koji koriste vodu, kao što su kuvala za vodu, aparati za kafu, mašine za pranje posuđa i veša, negativno utiču na energetsku efikasnost uređaja – što znači da je za zagrevanje vode potrebno više vremena, energije, a time i novca, ali i na životni vek uređaja.

Stoga, kamenac iz uređaja treba redovno uklanjati. I iako u lokalnoj radnji možete da kupite sredstvo za uklanjanje kamenca, ako više volite da čistite bez hemikalija, uz sodu i sirće na raspolaganju imate i limunsku kiselinu, koja je za razliku od sirćeta nema miris, a jednako je efikasna.

Limunska kiselina, C6H8O7, trikarboksilna hidroksi-kiselina; bela materija bez mirisa, kiselog ukusa; soli su joj citrati.

Milena Khosroshvili / Alamy / Alamy / Profimedia

Nalazi se u soku od limuna, pomorandže, grožđa i drugog voća. Prvi ju je izolovao hemičar Karl Vilhem Šele 1874. Proizvodi se fermentacijom šećera uz pomoć gljivice Aspergillus niger, a upotrebljava se za pripremu napitaka, konzerviranje namirnica i kao sredstvo za čišćenje.

Vrlo je važna u metabolizmu svake žive ćelije, gde nastaje iz dela atoma ugljenih hidrata, masti i belančevina i prolazi kroz postupnu oksidaciju, piše enciklopedija.hr.

Napunite kuvalo vodom do četvrtine, zakuvajte, dodajte limunsku kiselinu i ostavite sat ili dva da odstoji. Dobro isperite i koristite. Kuvalo će zablistati.

Za čišćenje mašine za sudove sipajte kesicu limuntusa u deo za tablete uključite na standardnim program. Iznenadićete se koliko je posuđe sjajno.

Za lavabo koji će sijati uradite sledeće: U lavabo sipajte sodu bikarbonu i kesicu limunske kiseline. Sačekajte nekoliko minuta i nežno istrljajte sunđerom i isperite vodom, piše Jutarnji.hr.