Otkriveno koji psi su pod najvećim rizikom od sunčanice

Lifestyle 22. jun. 202007:02
Podeli:
Pas
Foto: Simon Maycock / Alamy / Alamy / Profimedia

Rase s malom lobanjom i kratkim nosom poput buldoga i mopsa su pod 17 puta većim rizikom od sunčanice, upozoravaju veterinari.

Ove rase se zbog svoje fizionomije teže hlade dahtanjem i ne bi trebalo da dugo borave na suncu.  Naučnici su do ovog otkrića došli nakon što su proučili podatke o 9.000 pasa širom Velike Britanije.

Čau čau je jako osetljiv i 17 puta je veća verovatnoća da će doživeti sunčanicu nego labrador, omiljena rasa u zemljama širom sveta. Za njim sledi buldog, pa francuski buldog, bordoška doga, kavalirski španijel kralja Čarlsa i mops, piše hrvatski Index.

„Psi se hlade dahtanjem. Kad nemaju izvučen nos, dahtanje je manje efikasno. Zapravo, brahiocefalične rase mogu dahtanjem generisati više toplote nego što je gube“, pojasnila je veterinarka Emili Hal sa univerziteta „Nottingham Trent“.

Pročitajte još:

Prema podacima Kennel Cluba, popularnost francuskog buldoga je porasla trideset puta u poslednjoj deceniji, a među njihovim fanovima su Viktorija Bekam, Ledi Gaga, Hju Džekmen, Riz Viterspun.

Naučnici svoje otkriće objavljeno u „Scientific Reports“ opisuju kao zabrinjavajuće jer su klimatske promene dovele do ozbiljnih i učestalih toplotnih talasa. Kombinacija popularnosti nekih rasa i viših temperatura rezultiraće još većim brojem slučajeva sunčanice kod pasa koja može biti pogubna, upozoravaju.

Pod rizikom su i neke rase koje nemaju ravno lice kao što su hrt, zlatni retriver i springer španijel. Psi koji su gojazni ili mišićavi takođe bi trebalo da se klone sunca.

Savet je da tokom letnjeg perioda budu u hladu i da piju mnogo vode, a savet vlasnicima je da prilikom vožnje rashlade dobro i automobile.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar