Otkrivamo kako sve možete uštedeti u vožnji

Lifestyle 30. avg. 202108:23
Podeli:
vožnja, volan
Vožnja, Foto: - / Panthermedia / Profimedia

PSvi želimo uštedeti u vožnji, ali kako? Prvi korak koji možemo preduzeti jeste da odlučimo da vozimo u skladu sa ograničenjima brzine. Tako se potrošnja goriva smanjuje za oko 20%.

Klima uređaj u automobilu možemo isključiti, ako njegov rad nije baš neophodan ili pripaziti na koju temperaturu ga podešavamo, te tako možete uštedeti potrošnju benzina. Razlika između temperature u automobilu i vanjske temperature ne bi trebala biti veća od 5 stepeni C tokom vrućih dana, piše Praktičan život.

Kod dužih stajanja trebalo bi ugasiti motor. U zavisnosti koliko često i u kojem trajanju to činimo, variraće i ušteda na benzinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradska vožnja je najskuplja vožnja. Carpooling je odlična stvar, znači ukoliko idete u istom smeru sa nekoliko komšija ili kolega, kupite se i vozite se zajedno.

Izbegavajte vožnju automobilom na kratkim udaljenostima. Ako je moguće, vozite bicikl ili pešačite. Takvim postupanjem uštedećete na računima za gorivo, ali i na onima za lekara, teretanu i sl.

Pokušajte odrediti jedan dan u mesecu kada nećete voziti svoj automobil već se snaći na drugačiji način. Voziti se gradskim prevozom ili u automobilu s nekim, doći biciklom, pešačiti (ako je moguće)… Cilj je da to činimo bar jednom mesečno, pa jednom nedeljno, pa možda dva puta nedeljno… I tako osiguramo sebi i drugima zdraviji život.

***

Bonus video: Kako se rashladiti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar