Laboratorijski stvoreno mleko bez laktoze uskoro i kod nas?

Lifestyle 30. avg. 202108:12 > 08:12
Podeli:
krava
Krave na Alpima, Foto: - / Huber images / Profimedia

Firma u Kaliforniji pronašla je način za proizvodnju mleka bez krave, odnosno stvorenog isključivo u laboratoriji bez ikakve okrutnosti, ali sa svim hranjivim materijama. Puštajući svoje uzgojeno mleko na tržište, Perfect Day sada ima niz proizvoda za koje navodi da su jednako dobri kao i original. To uključuje laboratorijski stvoreni sladoled i jogurte koje prodaju u raznim prodavnicama duž SAD-a u nadi da će se boriti protiv problema ekolške sredine i dobrobiti vezanih s velikim mlečnim farmama.

Stvoreno mleko dolazi u vreme neviđenih inovacija u hrani. Tehnologija uzgoja mesa napreduje zapanjujućom brzinom, a piletina uzgojena u laboratoriji već se prodaje u Singapuru. Vrhunski restorani već isprobavaju alternative uzgojenog mesa u Tel Avivu. Budući da propisi FDA-e dopuštaju ulazak mesa na tržišta, a proizvodnja je povećana na odgovarajuće kapacitete, mnogi očekuju da će uzgojeni proizvodi životinjskog porekla vrlo brzo doći u supermarkete u vašoj blizini, piše teklić.hr.

Mleko je notorno teško replikovati, jer sadrži koktel belančevina i masti koje laboratorije teško stvaraju. Međutim, uprkos izazovima, Perfect Day je vrlo jasan – njihovi proizvodi nisu mlečna alternativa, oni su mleko.

Njihovo mleko bez mlečnih proizvoda je sinulo kao ideja 2014. godine, kada su osnivači Rajan Pandja i Perumal Gandi dobili ogromnu kamatu za mlečne proizvode bez uključivanja životinja. Godine 2016. preimenovali su se u Perfect Day i započeli rad na svom procesu fermentacije temeljenom na laboratorijama. Nakon što su poboljšali postupak i osigurali da je siguran, svoje su mleko dostavili FDA-i na odobrenje, a nakon dugotrajnih muka FDA je ocenila da su proizvodi priznati kao sigurni (GRAS).

Za proizvodnju mleka kompanija se okreće provwrenim metodama proizvodnje proteina u laboratorijskim uslovima. Uzimaju gene od krave (koristeći bezopasne briseve) i unose ih u gljivice. Gljive brzo rastu, imaju dugu istoriju sigurne upotrebe, a posebno su dobre u proizvodnji životinjskih belančevina pa su savršene za stvaranje mleka bez krave. Kroz velike spremnike za fermentaciju napunjene gljivama koje proizvode mlečne belančevine, one mogu neverovatno brzo generisati ogromne količine proizvoda. Najbolji deo? Ne sadrži laktozu i holesterol.

Nejasno je kada će uzgojeni životinjski proizvodi postati široko dostupni, ali bez obzira na to, mnogi potrošači još uvek treba da se uvere. Istraživanje sprovedeno 2020. pokazalo je da mnogi mladi ljudi, naime Gen Z, smatraju da je ideja o laboratorijskom uzgoju mesa odvratna. Zapravo, 72 posto generacije Z nije želelo da prihvati ponude bez životinja, čak i nakon što su izjavili da su zabrinuti za sredinu.
***

Bonus video: Pica u kućnim uslovima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram