Otkopavanje pokojnika
Otkopavanje pokojnika; Foto: imagebroker/Hartmut Pöstges / imageBROKER / Profimedia

Kult mrtvih je u vlaškoj kulturi jako razvijen, a pored "crne svadbe" postoji još čitav niz običaja i rituala koji pokojniku olakšavaju odlazak na onaj svet. Jedan takav je i otkopavanje pokojnika - da ga sunce još jednom ogreje.

„Otkopavanje“ se sve do prošlog veka praktikovalo u nekim krajevima, posebno kad umre mlada osoba, devojka ili mladić. Mnogi bi danas tom idejom bili zgroženi, ali – ne ako pokušaju da razumeju s kakvim se motivima i iz kakve tuge to radilo.

„Četrdesetog dana posle pogreba, rodbina pokojnika bi došla na groblje, otkopala bi grob i izvadila kovčeg. Obavljali su to u doba kada se Sunce rađa. Uspravili bi kovčeg ili sanduk, skidali poklopac i belom maramom prebrisali lice pokojnika. Potom bi mu lice okrenuli prema Suncu da ga obasjaju sunčevi zraci. Pošto bi Sunce „primilo“ pokojnika, ponovo bi ga pokopali i tog dana bi porodica priredila sve pogrebne obrede kao da je prvi put sahranjen, otkriva etnolog Aleksandar Repedžić na svom blogu Etnolog.

Ovaj običaj se, kaže, odvija u najužem porodičnom krugu i zato se o njemu u javnosti veoma malo zna. Ipak, tokom svojih istraživanja imao je priliku da upozna ženu koja je to uradila devedesetih.

Pročitajte još:

„Milica je jedna od retkih žena koja je “otkopala” svog sina da ga sunce dva puta obasja. Milica koja je poreklom iz Laznice, čula je od svojih da su nekada otkopavali pokojnike i ona je to isto učinila za svog sina. Istraživajući ovaj običaj saznao sam da se ovaj običaj praktikovao u selu Laznica tokom XIX veka ali da se u selu Gornjane praktikovao sve do 70–ih godina prošlog veka.

Miličin sin umro je u ranim dvadesetim godinama i tada je imao verenicu i dok je bio u vojsci, hitno je prebačen u Klinički centar Beograd i ubrzo nakon toga je preminuo, od galopirajuće leukemije. Kada je preminuo Milica je od kliničkog centra vezala crveni konac i nastavljala ga je putem, pošto Vlasi veruju da duša dolazi kući putem crvenog konca i da jedino tako može pronaći put do kuće, pošto je umro bez sveće, pripremljena je i rajska sveća, pošto se onaj svet zamišlja kao hladan, bez vode, svetla i sve što se nameni na ovom svetu dočekaće pokojnika i na onom. Zbog velike žalosti za izgubljenim sinom Milica je tokom četrdesetodnevnog pomena ranom zorom otkopala svog sina da ga sunce još jednom ogreje, veruje se da će tim činom otići direktno u Raj“, opisao je Repedžić.

Kaže da se s takvim slučajevima više nije susretao, a nedavno nam je otkrio još mnogo interesantnih detalja u vezi sa vlaškom magijom i kultom mrtvih.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram