prognoza
Foto: Shutterstock/Photokanto/ECMWF

Hoće li biti skijanja uskoro?

Božić je, a kao da nije zima. Temperature su skoro proletnje, snega nema i mnogi se pitaju da li će ga uskoro biti i da li ćemo uopšte uživati u njemu, makar na planinama.

Odgovore na ta pitanja nedavno je pokušao da da poznati meteorolog Marko Čubrilo. Kako navodi na svom Fejsbuku, od ponedeljka se očekuje prestanak “januarskog proleća” i početak “januarske jeseni”, a planine regiona konačno dobijaju sneg.

Ali da krenemo redom.

“Za proslavu i doček Božića po julijanskom kalendaru biće suvo i relativno toplo. Vetar u subotu slab istočni, a u nedelju posle podne južni i jugoistočni u pojačanju. Hladan front koji će u ponedeljak stići do Alpa će istog dana usloviti razvijanje sekundarnog ciklona nad Jadranom. Taj ciklon će se do srede premestiti preko regiona.“

Kako kaže Čubrilo, to će usloviti pogoršanje uz padavine koje će već u ponedeljak pre podne zahvatiti zapadne, južne i jugozapadne predele, a zatim će se proširiti i nad ostali deo regiona.

„Najobilnije padavine će biti u noći ka utorku i u utorak pre podne. U ponedeljak u košavskom području će duvati umeren i jak do vrlo jak jugoistočni vetar, na planinama jak južni, a duž južnog i dela srednjeg Jadrana jugo. Na severozapadu regiona vetar će biti u okretanju na severozapadni smer uz umereno zahlađenje.“

A kakva je tačno situacija sa snegom?

„Sa daljim okretanjem vetra na severozapadni smer očekuje se spuštanje snežne granice na oko 800 metara nadmorske visine, pa će konačno planine regiona dobiti snežne padavine, verovatno od pet do 10 centimetara, a one preko 1.000 metara nadmorske visine i više.“

Ta vest će, bez sumnje, obradovati skijaše koji nestrpljivo čekaju da konačno osete ovu zimu.

Pročitajte još:

Čubrilo dalje kaže da će u utorak na severu regiona biti jak severozapadni vetar, dok će od sredine dana uslediti prestanak padavina.

„Dnevni maksimum u utorak biće od +4 do +8 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka, ali ne tako ekstremno kao ovih dana. Sredinom sledeće nedelje jutra će biti umereno hladna, ponegde uz slab mraz. Tokom dana maksimum će biti od +5 do +11 stepeni Celzijusa. Četvrtak će verovatno doneti još jedno prolazno pogoršanje, kišu u nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima, ali će znatno više padavina biti nad zapadom i jugom regiona.“

Zatim će nekoliko dana uglavnom biti suvo i prohladno, dok je za sledeći vikend moguće novo pogoršanje.

„Maksimumi u drugom delu sledeće nedelje biće od +4 do +11 stepeni Celzijsa, što je i dalje iznad proseka.“

Sve su svemu, posle neobično toplog kraja decembra i početka januara, narednih nedelju dana slede koliko-toliko normalnije vremenske prilike.

„Biće dosta oblaka uz čestu kišu u nizijama i sneg na planinama“, kaže Čubrilo i dodaje da je moguće da sam kraj meseca donese pravu zimu.

BONUS VIDEO: Jako visoka temperatura na Kopaoniku, skijaši nemaju sreće