Foto: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Sećam sam se jedne pošiljke PEZ dispenzera u vrednosti od 500.000 dolara"

PEZ bombone su obeležile naša detinjstva – a jednom neobičnom čoveku su donele pravo bogatstvo.

Bombonice imaju kolekcionare koji plaćaju veoma visoke cene za retka pakovanja. A Stiv Glu se dosetio da im to obezbedi.

Novi dokumentarac, „The Pez Outlaw“, prikazuje priču o čoveku iz malog grada u Mičigenu koji je zaradio milione dolara švercujući retka PEZ pakovanja iz istočne Evrope u Sjedinjene Države.

„Za 11 godina zaradio sam 4,5 miliona dolara. Sećam sam se jedne pošiljke PEZ dispenzera u vrednosti od 500.000 dolara“, rekao je za ABC news.

Glu bi nabavljao PEZ pakovanja direktno iz evropske fabrike u kojoj su napravljeni, a zatim ih je prodavao kolekcionarima u Sjedinjenim Državama.

Dokumentarac detaljno prikazuje incidente iz njegove švercerske karijere – susrete sa policijom i na kraju sa misterioznom osobom po imenu „Pezident“. U pitanju je zapravo šef distribucije za PEZ korporaciju, koji je na kraju uništio Gluov biznis.

Ejmi Bendlijen Storkel, jedna od rediteljki filma, rekla je za ABC News da je njen tim prvi put čuo za švercera iz novinskih članaka. Onda je pronašla Gluov blog, koji je on vodio poslednjih 20 godina.

„Naša reakcija je bila da je sve zvučalo malo previše ludo da bi bilo istinito“, rekla je ona.

Odlučili su da uđu u avion i odlete u Mičigen da upoznaju Glua i njegovu ženu. Film takođe pokriva više ličnih aspekata Gluovog života: njegove finansijske borbe i mentalno zdravlje.

Pročitajte još:

Glu, koji je učestvovao u pravljenju filma i glumi samog sebe u dramatičnim rekonstrukcijama, rekao je da je „zaista srećan“ što je pitanje mentalnog zdravlja ušlo u finalnu verziju filma.

„Ljudi moraju više da pričaju o tome kroz šta prolaze“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO: šverc droge

Komentari

Svi komentari (0)