Pas i mačka
Pas i mačka; Foto: Steffi Börner / Panthermedia / Profimedia

Od kad je sveta, vlasnici pasa i mačaka pokušavaju otkriti ko je pametniji.

Svaki ljubitelj pasa staće na njihovu stranu, dok ljubitelji mačaka smatraju da su pametnije mačke. Zbog toga su se u priču uključili naučnici, piše World Cat Finder.

Nakon što su završili studiju, istraživači su obavestili javnost da psi imaju oko 550 miliona neurona u mozgu, dok mačke imaju oko 250 miliona. To bi značilo da su psi pametniji od mačaka, ali odgovor nije tako jednostavan.

Kada govorimo o različitim životinjama, možemo očekivati ​​različite nivoe inteligencije, ali to bi moglo biti prilično teško odrediti. Budući da su životinje različite i stvorene za različite svrhe, vrlo je teško uporediti njihovu inteligenciju.

Na primer, psi se mogu istrenirati da rade puno stvari, ali uglavnom su zavisni od ljudi, dok su se s druge strane mačke sposobnije da se brinu same o sebi. Da li to onda znači da su ipak mačke pametnije od pasa?

Pa, zapravo i ne.

I mačke i psi pametni su na svoj način, zavisno o tome što treba da rade. Ako želite uporediti šta je bolje, auto ili motor, shvatićete da imaju neke sličnosti, ali ih je nemoguće uporediti jer su stvoreni za različite svrhe.

Pročitajte još:

Ljudi će u većini slučajeva inteligenciju kućnih ljubimaca povezati s tim koliko ih je lako istrenirati. Psi su poznati po tome što ih je lako dresirati, što onda ukazuje na to da su pametniji. Međutim, moguće je dresirati i mačke – samo treba imati pravi pristup. Ali to takođe nije ispravan način za merenje inteligencije kućnog ljubimca.

Glavni problem s merenjem inteligencije mačaka i pasa je taj što ne postoje univerzalni instrumenti. Ne postoji nešto što će vam pokazati ko je pametniji. U većini slučajeva stvari koje će funkcionisati za merenje inteligencije pasa neće funkcionisati za mačke i obrnuto.

Dakle, debata o ovom pitanju između ljubitelja pasa i mačaka će se po svemu sudeći nastaviti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare