Namirnice koje nikad ne bi trebalo da držite u zamrzivaču

Lifestyle 17. sep. 202116:44
Podeli:
Namoirnice
Namirnice, Foto: Piotr Pawinski / Alamy / Profimedia

Kada imamo puno obaveza, najlakše nam je unapred pripremiti dosta hrane i potpom je staviti u zamrzivač. Posle je koristimo kad nam bude bilo potrebno. Ipak, imajte na umu da zamrzivač nije idealno spremište za sve namirnice.

Evo koje namirnice nikada ne bi trebalo da držite u zamrzivaču, prenosi N1.hr.

Mleko

Ako držite mleko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdeliće se na stvrdnute komadiće mleka i na tekući deo. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mleko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći korstiti za jutarnju šoljicu kafe ili u žitarice.

Dakle, mleko koje ste držali u zamrzivaču ne bi trebalo da pijete, ali možete ga koristiti za kuvanje.

Krompir

Krompir ima visok udeo vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postaće mekan i kašast. Sveži krompir ne bi trebalo stavljati u zamrzivač niti ga takvog koristiti za kuvanje. Ipak, već pečen krumpir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao sveži krumpir.

PROČITAJTE JOŠ:

Jaja

Sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može prouzrokovati pucanje spoljašnje ljuske i tako pojačati osetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljusci nipošto ne bi trebalo  držati u zamrzivaču.

Mekan sir

Čuvanje mekanog sira u zamrzivaču imaće sličan rezultat kao i kada mleko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primetićete vodenkaste grudvice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira, pavlake i ricotte.

Sirovo voće i povrće

Bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udeo vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenica itd) ne bi trebalo držati u zamrzivaču, jer će se u njima formirati ledeni kristali. Kada ih odledite i budete hteli da jedete, dobićete nejestivu kašastu masu.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar