Najveća mašina za usisavanje ugljenika počinje s radom na Islandu

Lifestyle 09. sep. 202111:50
Podeli:
Mašina
Foto: DANIEL KARMANN / AFP / Profimedia

Globalno zagrevanje postalo je goruća tema u poslednjih nekoliko godina. Iako nismo toga svesni, život na Zemlji može postati ozbiljno ugrožen.

“Moramo početi sa uklanjanjem ugljen dioksida iz atmosfere, ako želimo da imamo bilo kakve šanse u sprečavanju najgorih posledice globalnog zagrevanja”, saopštio je prošlog meseca Međuvladin panel za klimatske promene.

Ekonomija fosilnih goriva mora početi da radi obrnuto. Najjednostavniji i najjeftiniji način za to -sadnja drveća- zahteva ogromnu površinu zemlje, u odnosu na obim intervencije koji je potreban. Tako se nekoliko kompanija upustilo u istraživanja vezana za mašiname koje bi mogle da usisavaju CO2.

Fabrika na Islandu

Najveća takva fabrika biće zvanično otvorena 8. septembra, na Islandu i zvaće se Orka.

Ova fabrika će smanjiti emisiju štetnih gasova ekvivalentnu onim koje bi proizvelo 870 automobila, na godišnjem nivou. Orka će povećati svoj godišnji kapacitet za oko 50 odsto, otvaranjem manjih fabrika u Evropi, Kanadi i Americi.

Kako će mašine funcionisati

Ovaj patent se sastoji od osam kutija veličine transportnih kontejnera, od kojih je svaka opremljena sa desetak ventilatora koji uvlače vazduh. CO2 se filtrira, potom se meša sa vodom i upumpava u duboke podzemne bunare, gde se tokom nekoliko godina pretvara u kamen, čime se efikasno uklanja iz cirkulacije u atmosferi.

Ovo je mali korak u dobrom smeru, a uz blagovremeno otvaranje ogranaka ove kompanije, šanse za sprečavanje katastrofalnih posledica globalnog zagrevanja su veće.

***
Bonus video: Pića u kućnim uslovima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar