ima neka tajna veza
Bijelo Dugme Foto:Screenshot

Nije ljubavna pesma kako mnogi misle.

Za mnoge pesme koja pevušimo razneženi misleći da su ljubavne ispostavi se da zapravo kriju dublju, neretko mračnu poruku.

Jedna od njih je legendarna pesma „Ima neka tajna veza“ koju je proslavilo Bijelo dugme.

Među brojnim komentarima na taj snimak sa Jutjuba može da se nađe i onaj koji kaže da je ovu pesmu čuveni pesnik i TV autor Duško Trifunović napisao inspirisan zapravo jednim dokumentarnim filmom o zatvorskom čuvaru koji je snimala televizija Sarajevo.

Pročitajte još:

I zaista, o tome je govorio Duškov prijatelj, muzičar Branko Pražić.

Pražić je otkrio za Nedeljnik da ta balada nije napisana kao ljubavna pesma, kako su je mnogi doživeli, i da je, uprkos inicijalnoj ideji, postala simbol jednog vremena, neka vrsta generacijske himne.

“Pesma je naručena za potrebe snimanja dokumentarnog filma o čuvaru zatvora koji posle 30 godina rada odlazi u penziju”, kaže on.

Vrlo je verovatno da je Duška dotakla sudbina tog čoveka koji je proveo ceo svoj radni vek čuvajući zatvor u koji su ulazile ubice, kriminalci, izdajnici, lopovi..Oni su svi ulazili, ali i izlazili posle odslužene kazne, samo je on tu ostajao duže od svih njih.

I onda stihovi „Sidro koje lađu čuva da ne bude buri plen tone skupa sa tom lađom jer je ono dio nje“ – zvuče sasvim drugačije.

BONUS VIDEO: Muzejski eskponat: Ovo je prva srpska formula iz 1969. godine

Komentari

Svi komentari (3)