Odluke
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Koji auto kupiti, da li dići kredit za stan, da li je vreme za drugi posao ili možda pokretanje sopstvenog biznisa? Ako si pred nekom nezgodnom odlukom, metoda 10-10-10 može da pomogne.

Život i te kako može da bude komplikovan, pun očekivanja, zahteva, pritisaka… Zato neretko samo tokom jednog dana donesemo više stotina odluka, od onih najjednostavnijih – kojim putem voziti na posao, šta obući, da li skočiti iz kreveta čim alarm zazvoni ili dremnuti još koji minut, do zaista važnih odluka koje moramo mudro doneti.

Baš za sve te nimalo lake odluke američka novinarka i književnica Suzi Velč razvila je metodu koja nam zaista može pomoći da pronađemo pravi put i nazvala ju je metoda 10-10-10.

Kako funkcioniše

Naime, metoda 10-10-10 treba da nas podstakne da razmislimo o posledicama naših odluka i da ih u najboljem slučaju razjasnimo. Srž metode nalazi se u propitivanju:

• Kakav efekat će odluka A imati za 10 minuta?
• Kakav efekat će odluka A imati za 10 meseci?
• Kakav efekat će odluka A imati za 10 godina?

Pročitajte još:

Takođe, važno je razmotriti i drugu opciju:

• Kako će za 10 minuta na mene delovati ako se NE odlučim za A?
• Kako će za 10 meseci na mene delovati ako se NE odlučim za A?
• Kako će za 10 godina na mene delovati ako se NE odlučim za A?

Naravno, pre svega treba sa sobom raščistiti kakva je zapravo dilema pred nama i koje opcije imamo kako bismo je rešili. Najbolje je zato formulisati što je moguće jasnije pitanje, npr. „Hoću li zamoliti svoje nadređene za sastanak kako bismo razgovarali o tome što me nervira i otežava mi posao“ ili „Hoću li otputovati sa svojim partnerom na more, iako sam pre za solo pustolovinu u planinama?“.
Onda možemo da razmislimo o oba scenarija i pretpostaviti šta se iz njih može izroditi, i narednih dana i dugoročno.

Zašto jednostavno ne poslušati intuiciju

Naravno da kod vrlo komplikovanih odluka i naš osećaj može da bude sjajan putokaz. Međutim, ponekad nas taj osećaj navede da donesemo neku odluku koja nas kratkoročno usreći i u tom trenutku je lakša, ali na duže staze možemo da zažalimo zbog nje. Baš to možemo da sprečimo pomoću metode 10-10-10.

Osim toga, intuiciju mogu da nam pomute trenutne frustracije, ljutnja ili tuga, pa tada ova metoda dobro dođe da dešifrujemo da li je taj bes trenutan, moramo li reagovati da bi nam bilo bolje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)