Druga polovina novembra nas polako uvodi u zimu, a meteorolog Slobodan Sovilj otkrio nam je kakva će biti.

U Srbiji će danas biti oblačno i suvo vreme, s najvišom dnevnom temperaturom od 10 do 15 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije. U Beogradu oblačno uz slab vetar promenljivog smera, s najvišom dnevnom temperaturom do 12 stepeni.

Međutim, već za sutra najavljen je preokret. U ponedeljak ujutro i pre podne po kotlinama i duž rečnih dolina mestimično magla, na severu Vojvodine i u Timočkoj krajini oblačno, u ostalim krajevima pretežno sunčano i malo toplije, da bi posle podne i uveče krenulo naoblačenje, mestimično s kišom, prenosi Tanjug.

Za utorak je prognozirano oblačno i hladnije vreme, na severozapadu suvo uz delimično razvedravanje, u ostalim krajevima s kišom, na visokim planinama i sa snegom.

„Snega će možda biti u planinskim predelima iznad 1.300-1.400 metara nadmorske visine, ali i to će biti u kombinaciji s kišom, što znači da će formiranje snežnog pokrivača biti moguće samo kratkotrajno. Posle će opet biti stabilno vreme do vikenda, kad nas očekuje nešto niža temperatura i opet je moguće provejavanje samo u planinskim predelima. Naznaka da će sneg padati u nižim predelima i Beogradu još nema, kad ih bude objavićemo i najavu i upozorenja“, objasnio nam je Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ.

Datumi koji se pominju u kontekstu snažnog zahlađenja su 21. i 22. novembar, što se poklapa sa velikom mesečnom prognozom koju je objavio RHMZ.

„Ti datumi jesu prosečni za pojavu prvog snega. Međutim, veći deo novembra biće suv i stabilan, do kraja meseca očekujemo malo padavina“, kaže Sovilj za portal Nova.rs.

Po njegovim rečima, do kraja novembra ostaje prosečno hladno vreme za ovaj period, pri čemu će od sledećeg vikenda temperatura biti u padu, sa maksimalnim temperaturama od 5 do 10 stepeni. A s decembrom lagano ulazimo u zimu, iako nam se, prema sezonskoj prognozi RHMZ, smeši blaži i prosečno vlažan decembar.

Pročitajte još:

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru će u proseku biti viša za oko 1.1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura za oko 1.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.5ºC. Ipak, Sovilj nam otkriva da zima neće biti kao prošla, kad snega gotovo da nije ni bilo.

„Ne očekujemo da ova zima bude blaga kao prošla. Očekuje se da će srednja sezonska temperatura biti od nula do četiri stepena. Broj mraznih dana u nižim predelima biće od 40 do 65, to su oni dani kad je minimalna temperatura ispod nule, a maksimalna iznad. Predviđen broj ledenih dana, kad je celog dana tepmeratura u minusu, je od sedam do 20“, kaže Sovilj i podvlači da su to tek preliminarne procene i da preciznije podatke o vremenskim prilikama svakako treba pratiti u prognozama na nedeljnom nivou.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare