Meteorolog Čubrilo: Stiže jako zahlađenje sa olujnim vetrom

Lifestyle 03. okt. 202109:52 > 12:10
Podeli:
vremenska prognoza
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Do utorka će u našoj zemlji biti uglavnom sunčano i relativno toplo, u košavskom području vetrovito. Promena vremena sledi od sredine sledeće nedelje uz jače zahlađenje, padavine i hladnu košavu, ponegde sa orkanskim udarima, kaže meteorolog Marko Čubrilo.

Kako navodi u svojoj objavi na Fejsbuku meteorolog Marko Čubrilo, sve do utorka nad najvećim delom regiona biće suvo i relativno toplo. U košavskom području duvaće umeren i jak, a na jugu Banata povremeno i olujan jugoistočni vetar.

Dnevni maksimum biće u u postepenom porastu, za vikend uglavnom od +17 do +23, a početkom nedelje od +19 do +26 stepeni Celzijusa, ponegde i koji stepen preko +26.

„U utorak krajem dana na jugozapadu, zapadu i jugu regiona sledi jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Košava bi mogla imati olujne i orkanske udare.“

Pročitajte još:

Kako navodi Čubrilo, svakako bi zahladilo i u drugom delu sledeće nedelje. Maksimumi bi se mogli kretati od +10 do +16 stepeni Celzijusa, na istoku Srbije samo oko +7 , a u oblastima gde bi bilo vetrovito subjektivan osećaj hladnoće bi bio vrlo visok.

Količina kiše bi prema aktuelnim proračunima nad velikim delom juga, jugozapada i zapada regiona bila i preko 50 mm taloga, dok bi od središnje Vojvodine, zapadne i dela središnje Srbije bila drastično manja, uglavnom ispod 5 mm taloga.

Posle 11. 10. bi se ciklon polako udaljio, ali bi i dalje ostalo sveže uz istočno strujanje i maksimume od +13 do +19 stepeni Celzijusa.

Dugoročni proračuni, kaže Čubrilo, sugerišu da bi veliki deo meseca oktobra mogao da prođe u dominaciji skandinavskog anticiklona koji bi ka našem delu Evrope slao relativno hladno, ali slabo vlažno strujanje sa istoka ili severoistoka.

Sve u svemu, do sredine sledeće nedelje možemo da uživamo u miholjskom letu, ali uz košavu, dok bi u drugom delu sledeće nedelje moglo nastupiti prvo jesenje zahlađenje uz okretanje košave na hladnu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar