Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Početak maja biće "pravi prolećni" kažu meteorolozi, a pod tim misle - vrlo nestabilan.

Prvog maja biće promenljivo oblačno, u većini mesta sa dužim periodima sunčanog vremena, sa ređom pojavom kiše ili kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Slab severni vetar biće u postepenom skretanju na istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 6 do 10 °C, najviša dnevna od 19 do 23 °C. Za koji stepen toplije biće 2. maja, a od srede zahlađenje.

Po prognozi Marka Čubrila za početak maja, otopljenje možemo da očekujemo od 8. maja, a po Accuweather prognozi „iz dana u dan“ biće to jedan jako topao dan začinjen munjama. Dnevni maksimumi bar u Beogradu više ne bi trebalo da padaju ispod 20 stepeni, pri čemu se pri kraju meseca nižu potencijalno olujni dani.

Foto: accuweather.com

Ipak,  sezonska prognoza RHMZ najavljuje topliji, ali prosečno vlažan maj.

Kako se navodi, srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost viša za 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.6ºC.

Pročitajte još:

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.5ºC.

Mesečna suma padavina tokom maja zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 60 mm.