Uskršnja jaja
Uskršnja jaja; Foto: Janna Danilova / Alamy / Alamy / Profimedia

Mermerna jaja su već neko vreme trend uoči Uskrsa, a ako biste voleli da ona izgledaju prirodnije, a istovremeno smanjite veštačke boje - samo treba da se vratite starinskom načinu farbanja jaja pomoću lukovice.

Biće vam potrebna lukovica – ljuska od crnog i ljubičastog luka (što više nijansi to bolje), gaza (ili stara najlon čarapa), konac, makaze. Kako biste postigli „mermerne“ prelive boja, potrebna vam je i kesica prehrambene boje, najčešće se bira zelena, mada bi dobar kontrast mogle da daju i plava, ljubičasta…

Lukovicu iscepkajte na sitne komadiće i izmešajte. Gazu isecite na komade otprilike 15×15 cm. Svako jaje umočite u vodu, uvaljate u lukovinu, pa stavite na isečeni komad gaze, umotate i vežete koncem. Ređajte ih u šerpu s vodom i stavite da se kuvaju.

Pročitajte još:

Razmutite boju iz kesice u vodi sa malo sirćeta. Obarena i ohlađena jaja, zajedno sa gazom, spustite u boju i držite nekoliko minuta. Izvadite, skinite gazu s lukovicom, isperite hladnom vodom. Premažite ih uljem i složite svoja mermerna jaja u korpicu.

Ukoliko biste da izbegnete boju iz kesice, na Femina sajtu smo našli i recept sa kalijum permanganatom (hipermangan, prodaje se u svim apotekama u obliku sitnih igličastih kristala crnoljubičaste boje kao dezinficijens). U tom slučaju potrebno je da u vodu u kojoj se jaja (umotana u lukovicu) kuvaju stavite samo nekoliko kristala hipermangana, tako da voda dobije tamnoljubičastu boju. Preporuka je i da dodate kašičicu soli da ljuska ne bi popucala. Tokom kuvanja, voda će potamneti, a kad na kraju isperete jaja dobićete spektar braonkasto-crvenkastih nijansi u „mermernim“ šarama.

***

Bonus video: Uskršnja ostrva, Rapa Nui

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar