Ljubičasta
Ljubičasta; Foto: Davide Bonaldo / ddp USA / Profimedia

Izvesno "udruženje građanki Lila revolucija" je pozvalo ljude da izađu 4. decembra na najavljeni protest i "naoružani" kantama ljubičaste farbe obeleže automobile koji pokušaju da blokiraju saobraćaj. Osim što udruženje "Lila revolucija" zvanično ne postoji i što sama ideja prkosi zdravom razumu, Autonomni ženski centar oštro je ustao i protiv zloupotrebe ljubičaste boje.

Redakcija portala Nova.rs proverila je u pretraživaču Agencije za privredne registre (APR) udruženje potpisano kao „Lila revolucija“, ali kako smo mogli da vidimo ono nije zavedeno pod tim imenom. Ipak, neki mediji preneli su njihov poziv, a Autonomni ženski centar reagovao je saopštenjem „Stop zloupotrebi ljubičaste boje – simbola feminističkog pokreta!“

„U trenutku kada se na svim kontinentima, u većini država sveta, brojnim aktivnostima obeležava tridesetogodišnjica globalne kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u Srbiji se putem medija građanstvo poziva da bacanjem kanti ljubičaste boje zaustavi blokadu saobraćaja najavljenu u okviru subotnjeg protesta građana nezadovoljnih stanjem u zemlji po različitim pitanjima. Nedopustivo je i apsurdno da se građani pozivaju na obračun jednih sa drugima, a još više nedopustivo da se to čini preuzimanjem termina „lila revolucija“ i ljubičaste boje koji su simbol ženskog pokreta i organizovanja. Zahtevamo da se prestane sa zbunjivanjem javnosti, da se zaustavi preuzimanje terminologije i simbola feminizma i da se onemogući zloupotreba i preokvirivanje istorije ženskog pokreta“, navode iz Autonomnog ženskog centra.

Pročitajte još:

Kako se ističe, „ljubičasta boja je simbol feminističkog pokreta i istorijski povezana sa naporima i delovanjem pokreta za oslobođenje žena i zalaganja za ženska prava“.

„Pozivi na nasilje i obračune građana suprotni su onom što čini temeljne principe feminizma te zbog toga upozoravamo i pozivamo da se ljubičasta boja kao simbol feminističkog pokreta ne zloupotrebljava na takav način. Apelujemo na javnost i ističemo da podržavamo različitost u stavovima i mišljenjima, ali ne podržavamo nasilje i preuzimanje simbola feminističkog pokreta“.

U subotu u 14 će po drugi put biti organizovane blokade puteva. Zahtevi demonstranata su povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu. Ekološki ustanak najavio je da će protesti biti održani u oko 40 gradova u Srbiji, a u Beogradu su blokade puteva organizovane na najmanje 10 lokacija.

„Za one koji se opredele za auto-blokadu: vozite izrazito usporeno (5km/h) od 14h na potezu od Bubanj Potoka – do Aerodroma – do potpunog zaustavljanja! Takođe, usporena vožnja će biti na kružnim tokovima: Slavija, Autokomanda, Opština Novi Beograd, kao i po beogradskim mostovima“, saopšteno je iz Ekološkog ustanka.

 

***

Bonus video: Podcast Život na Srpskom – Savo Manojlović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram