Docek Nove 2022. godine
Vatromet ispred Skupštine Srbije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sofija, Plovdiv i brojne druge opštine u Bugarskoj odazvale su se pozivu nevladine organizacije za zaštitu životinja "Četiri šape" da otkažu vatromet u novogodišnjoj noći.

Mnoge opštine u zemlji otkazale su vatromet u novogodišnjoj noći kako bi podržale kampanju Fondacije „Četiri šape“ pod nazivom: „Lepo za nas je strašno za njih“.

Cilj je zaštititi životinje lutalice i kućne ljubimce od stresa koji im izaziva pirotehnika. Otkazivanje vatrometa podržano je i zbog čistijeg vazduha.

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandukova rekla je da je odluka da ne bude zvaničnog vatrometa uzeta u obzir protiv epidemijskih mera, kampanje „Četiri šape“, kao i negativnih efekata koje vatromet ima na bebe, decu sa invaliditetom i životinje, ali i zagađenje vazduha.

„Uporedo sa našom inicijativom, pozivamo javnost da tokom ovih praznika ne koristi, ili bar ograniči upotrebu vatrometa. Znamo da problem nije samo u ponoć 31. decembra, već i u danima pre i posle novogodišnje noći“, rekla je ona.

Gradonačelnik Plovdiva Zdravko Dimitrov izdao je nalog kojim se otkazuje vatromet planiran za novogodišnju noć. Zamenik gradonačelnika Stare Zagore Milen Želeva rekao je da će umesto vatrometa predviđeni iznos donirati u dobrotvorne svrhe.

Pročitajte još:

„Kada je vatromet, ptice stalno udaraju u mreže, grede, povređuju krila koja onda moramo da lečimo u ambulanti. Oni doživljavaju ogroman stres. Tako da, zaista, koliko god da je možemo da zaustavimo ove vatromete je mnogo bolje i povoljnije za sva živa bića“, objasnio je dr Ruško Petrov.

U saopštenju od 30. decembra na sajtu opštine Kurdžali navodi se da se gradonačelnik Hasan Azis pridružio pozivu Fondacije „Četiri šape“ da otkaže novogodišnji vatromet.

Sredstva od 5000 leva izdvojena za vatromet biće iskorišćena za podršku porodici Jusufa Mjumjuna iz sela Rani List, čija je kuća oštećena u požaru 15. decembra. K

***

Bonus video:Vatromet Beograd na vodi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare