Jedina stambena kuća Zahe Hadid
Jedina stambena kuća Zahe Hadid; Foto: Zaha Hadid architects / East2West News / Profimedia

Jedina stambena kuća koju je projektovala čuvena arhitektica Zaha Hadid nalazi se u jednoj šumi u blizini Moskve i završena je dve godine nakon njene smrti.

Zaha Hadid, britanska arhitektica rođena u Iraku je preminula 2016. godine ali njeni radovi su ostali fiksirani u istoriji moderne umetnosti i arhitekture. Žena koja je decenijama oduševljavala svet svojim upečatljivim, nadrealnim zgradama dizajniranim tako da ne mogu ostati neprimećene u karijeri je projektovala samo jednu stambenu kuću. U Rusiji je 2018. završen Capital Hill Residence, futurističko zdanje koje izgleda kao svemirski brod prizemljen u šumu Barviha u blizini Moskve. U toj šumi nema drugih kuća, a sam objekat i lokacija su bili san ruskog magnata za nekretnine Vladislava Doronjina, bivšeg dečka Naomi Kembel. Pošto se prvi put sreo sa Zahom Hadid znao je da je pronašao arhitekticu koja ima pravu viziju.

Stambena kuća Zahe Hadid
Stambena kuća Zahe Hadid; Foto: Zaha Hadid architects / East2West News / Profimedia

“ Upoznao sam Zahu u Londonu na jednom događaju. Oboje smo bili impresionirani i privučeni radom Kazimira Maleviča i El Lisicki. Celo veče smo proveli razgovarajući o umetnosti i dizajnu. Na tom sastanku sam rešio da želim da radim sa njom“, rekao je Doronjin koji se seća da je kada mu je Zaha pokazala prvu verziju nacrta pomislio da nema šanse da će kuća tako izgledati. Ipak, kada je sve završeno, uprkos tome što ona više nije bila živa, svaki detalj je bio identičan.

Pročitajte još:

„U celoj mojoj karijeri sa nekretninama i izgradnjom nikada nisam video da se nacrt toliko poklapa sa finalnim proizvodom“, izjavio je Doronjin.

Na prvi pogled kuća izgleda kao svemirski brod, kamuflirani NLO sakriven u šumi. Na drugi – ima detalja koji su bili vrlo specifični. Doronjin je hteo da kroz prozor spavaće sobe gleda u drveće, pa je Hadid ispunila tu želju na specifičan način. Prvo što se primeti i jeste ta soba koja je najviša tačka kuće i „levitira“ 35 metara iznad zemlje. Tu su i bazen, spa, teretana, japanski vrt i noćni klub.

Stambena kuća Zahe Hadid
Stambena kuća Zahe Hadid; Foto: Zaha Hadid architects / East2West News / Profimedia

Osim što jako dobro dočarava kreativnost arhitektice, ova kuća je i najbolji pokazatelj njene sposobnosti da iskoristi svih 360 stepeni u krugu. Hadid je oduvek imala taj dar i želju da unese pokret i brzinu u svoje objekte, a ova kuća nije izuzetak.

„Ova upečatljiva i ambiciozna građevina svedočanstvo je toga koliki genije je bila. Napravila je savršenu živu skulpturu“, zaključio je Doronjin.