Koliko često zapravo treba menjati posteljinu leti

Podeli:
posteljina
Foto: Profimedia

Stručnjak otkriva koliko je važno redovno menjanje čaršava.

Vremenom se, a posebno tokom toplijeg perioda, na posteljini nastane bakterije, pa čak i grinje ako se ne pere redovno. Stručnjak Rajan Taker iz Mattress Next Day kaže da bi posteljinu trebalo prati nakon nedelju dana do najviše dve nedelje, kako bi se sprečilo nakupljanje mrtvih ćelija i bakterija. Kako piše vecernji.hr, čaršavi nisu njen jedini deo koji treba prati redovno već otprilike jednom mesečno treba oprati i štitnike za dušek, a ponekad i naddušek.

„Neki ljudi pitaju je li u redu menjati posteljinu jednom mesečno. Ako ne spavate na dušeku svaki dan, možda možete rastegnuti na svake dve ili tri nedelje, ali to bi trebalo biti maksimalno vreme između dva pranja“, objasnio je stručnjak.

Pročitajte još:

On ističe kako i godišnja doba utiču na to koliko se često posteljina treba prati. Naime, tokom leta se znojimo puno više nego u zimskim mesecima, pa kaže da bi, ako su vam čaršavi ujutro vlažni od znoja, bilo dobro da ih odmah operete i osušite za sledeću noć. Osim toga, kako kaže, to vam može pomoći i da se bolje naspavate.

„Neka medicinska stanja zahtevaju da krevet bude čist koliko god može, bez bakterija ili prašine koje bi izazivale alergije. Ako patite od bolesti kože poput ekcema, psorijaze ili respiratornog stanja kao što je astma, prašina i bakterije ih mogu pogoršati“, dodao je.

Takođe, ističe i da, kada stavljate posteljinu u veš mašinu, pripazite na temperaturu. Kada perete posteljinu, trebalo bi da je stavite na 60 stepeni i na dugo pranje kako biste uklonili znoj, prašinu i slično. Možete prati i na nižoj temperaturi, ali, ističe, tada možda i nećete efikasno ubiti sve bakterije i ukloniti svu prljavštinu.

BONUS VIDEO: Brčkanje tanira u mašini za pranje sudova, pogled iznutra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar