Koliko često moramo prati farmerke da zadrže oblik i boju

Lifestyle 08. sep. 202112:20
Podeli:
farmekre
Farmerke, Foto: Paul Brown / Alamy / Profimedia

Farmerke ne bi trebalo previše često ni prati niti stavljati u mašinu za veš, jer se tako uništavaju.

Farmerke su napravljene od debljeg i nešto otpronijeg materijala, pa ih ne treba prati nakon svakog nošenja. Stručnjak za odeću Dejan Dimitrov, direktor kompanije Laundryheap otkrio je koliko često ih treba prati, prenosi N1.hr.

“Uprkos popularnom mitu koji kruži internetom i koji tvrdi da farmerke mogu prati nakon šest nedelja, trebalo bi daih perete nakon tri nošenja, ako ih pre toga ne isprljate. Ako ih nosite duže od toga, ili bilo koji odevni predmet, u odeći se počinje da se nakuplja znoj, bakterije i mrtve ćelije kože”, kaže i dodaje kako će pranje nakon svaka tri nišenja farmerke održati svežima i spričiti ih da izgube oblik.

Stručnjak za čišćenje Džojs Frenč iz HomeHow-a kaže kako neki ljudi greše jer prečesto peru farmerke.

“Farke bi trebalo da perete umereno. Ako ih perete prečesto uništavate ih. Džins je deblji materijal pa između pranja može biti više nošenja”, kaže i napominje da ih ne perete u vrućoj vodi i ne stavljate u mašinu za sušenje. “Zbog toga farmerke gube rastezljivost i opuštaju se”, kaže.

Kako prati farmerke?

Farmerke uvek morate okrenuti naopako pre pranja. To pomaže smanjenju abrazije koja uzrokuje izbleđivanje kao i trošenje koje se može dogoditi uz ivice, džepove i rajsfešlus.

Kod iscepanih farmerki, onih s rupama i s skraćenim nogavicama, trebalo bi prvo zakopčati otvore rupa ili ivicekopčom jer će to pomoći da se džins ne troši više nego što treba, te da se rupe ne proširuju, a ivice ne paraju preko svake mere.

Koristite deterdžent koji je namenjen očuvanju boja. Takvi deterdženti sadrže sastojke koji tkaninama pomažu da zadrže boje i deaktiviraju hlor u vodi koji može izbledjeti boje. Farmerke je najbolje prati u hladnoj vodi na kratkom ciklusu za osjžetljivu tkaninu.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar