Scena iz serija Crna svadba Foto:Promo/RTS

Katabaza je definitivno reč godine. Ne samo zbog popularnosti serije "Crna svadba", već zbog činjenice da se tako brzo odomaćila u srpskom svakodnevnom govoru.

Kada je reč „katabaza“ prvi put izgovorena u seriji „Crna svadba“, mnogi su guglali u potrazi za originalnim značenjem te reči. Danas, međutim, svako zna šta je „katabaza“.

„Katabasis“ ili „katabaza“ dolazi iz starogrčkog jezika, i u slobodnom prevodu označavala bi kretanje nadole, pad, sunovrat, potonuće, silazak, propadanje… Obično označava silazak u podzemni svet, i kao takva se provlači kroz mitologiju, religiju, književnost.

Međutim, u srpsku svakodnevicu ušla je s mnogo većim potencijalom.

Za početak, kao ilustracija iste na svim mogućim nivoima.

Na primer, kao kratak i efikasan opis (i komentar) situacije na ulicama Beograda, ali i u životu prosečnog Srbina.

Kao vremenska prognoza koja najavljuje nevreme i izveštaj o zagađenju vazduha. Kao izveštaj o zagađenju svesti i savesti, obično uz fotografije naših političara. Kao subjektivan osećaj neobičnog spleta okolnosti koji ne može da bude dobar. Kao svako „dno dna“ koje probijemo kao društvo.

Pročitajte još:

Kao sinonim za kolaps, vremensku nepogodu, saobraćaj u Beogradu, tugu, glupost, sramotu, mračno doba, „zlatno doba“, srpsku politiku, bahatost, nemoral, ekološku situaciju, Rio Tinto, prvi sneg, siromaštvo, tragediju, besmisao, promiskuitet, nepismenost, loš predosećaj, loš osećaj, mračne sile, bizarne ukrase u Vranju, neuspeh u kladionici, tinejdžerske probleme, cene iz supermarketa, novogodišnju euforiju, odluke Kriznog štaba, atmosferu u zdravstvenim institucijama… I sve to odjednom, u zavisnosti od konteksta – kako se ispostavilo, gotovo da nema segmenta tragikomedije naše stvarnosti koji nije moguće „uglaviti“ u pojam katabaze.

A Slagalica je još ne prepoznaje kao reč 2021. godine – od osam slova.

***

Bonus video: „Ne se u Vranje priča kao u „Nečistu krv“, a ovija običaji se i dalje poštujev“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar