Septembar će biti topliji od proseka.

Posle kišnog vikenda, sa nešto nižim i prijatnijim temperaturama, ponovo stižu izuzetno topli dani, sa temperaturama koje će ići preko 35 stepeni. Prema najavama meteorologa u petak stiže osveženje. Goran Mihajlović iz RHMZ-a rekao je za RTS da nas i u septembru očekuje lepo vreme sa temperaturama iznad proseka.

Izvor: RHMZ

Goran Mihajlović iz RHMZ-a rekao je gostujući u Jutarnjem programu da će padavine danas biti lokalnog karaktera. Dodao je da nam predstoje visoke temperature u četvrtak i petak od 34 do 38, ali već u petak popodne stiže osveženje, tako da se za vikend opet očekuje osveženje sa mestimičnim padavinama.

„U noći između petka i subote padavine se očekuju u većini krajeva, dok će se na jugu i jugoistoku veći deo dana zadržati pretežno sunčano vreme“, naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, padavine kao deo meteorologije jesu najteže za prognozu zbog fizike atmosfere i onih procesa koji je uslovljavaju, gotovo nemoguće je nekoliko dana ranije prognozirati gde će se tačno formirati oblak.

„Slojevite padavine, atmosferski front, hladan vazduh koji se premešta i donosi padavine u većini krajeva lakše je za prognoziranje“, istakao je Mihajlović.

Dodao je da smo protekla dva meseca najveći deficit padavina imali na području Vojvodine i to pre svega u srednjem Banatu, a predstojeće padavine, kako kaže, neće preterano poboljšati situaciju.

Za sledeću nedelju je najavio temperature od 27 do 30 stepeni.

Pročitajte još:

„Očekuje se topliji septembar od proseka. Srednja maksimalna temperatura bi bila između 23 i 25 stepeni. A u prvoj dekadi od 4. do 9. septembra ima uslova za kraći topliji talas sa maksimalnom temperaturom iznad 31 ili 32 stepena i do 33 stepena“, rekao je Mihajlović.

Što se padavina tiče u septembru očekuje ih u granicama proseka.

„Za ovo leto prognoza se ostvarila, tako da smo imali toplo i sušno leto“, napomenuo je.

Govoreći o klimatskim promenama, kaže da taj proces nije linearan pa da iz godine u godinu imate sve toplije vreme, ali evidentno je da u poslednjih 20 godina imamo češću pojavu ekstremnih situacija više toplih talasa i suša.

***

Bonus video: Meteorolog Ristić o temperaturnom šoku: Kakvo nas vreme očekuje ovog leta?


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)