Foto: Printscreen/RTS

Serija Crna svadba doprinela je povećanom interesovanju za vlaške običaje, posebno one koji se tiču ispraćaja pokojnika na onaj svet. Snimak sahrane u istočnoj Srbiji iz 1967. mogao bi da bude relevantna ilustracija kulta mrtvih kod Vlaha.

U selu Srbovo ekipa RTS-a je 1967. zatekla širom otvorene prozore na jednoj kući, a u dvorištu muziku. Ispostavilo se da se tu odvijao ispraćaj pokojnika, a s njim je simbolički bio sahranjivan i njegov sin koji je pre čak 23 godine poginuo na Sremskom frontu.

Foto: Printscreen/RTS

Pripremljeni su darovi koji se s pokojnikom šalju na onaj svet, a kako je ispraćaj izgledao i koji su ga još običaji pratili – pogledajte u prilogu.

 

Pročitajte još:

„Gotovo svi pogrebni običaji Vlaha istočne Srbije počivaju na tradicionalnim narodnim verovanjima koja vuku korene iz drevnih vremena i svi su usmereni ka tome da preminulom olakšaju prelazak na onaj svet, kao i večni boravak u raju“, navodi etnolog Aleksandar Repedžić..

U podcastu Život na srpskom, Repedžić je govorio o kultu mrtvih i pogrešnoj slici koju srpska javnost ima o vlaškoj kulturi, a prisetio se i svog iskustva sa „crnom svadbom“, običajem po kojem se devojka „udaje“ za pokojnika.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar