Nakon bure koju je izazvala primedba voditeljke Slagalice, "kontinent" je trenutno najproblematičnija srpska reč, a kako bi je Vuk Karadžić izgovorio?

Gledaoci slagalice reagovali su nakon primedbe voditeljke upućene takmičaru da je pogrešno akcentovao reč „kontinent“, nakon čega je RTS objavio i zvanično saopštenje. Sada, ta tema preselila se i na druge televizije, a u „Probudi se“ su argumente ukrstili Dejan Sredojević, profesor dikcije i akcentolog sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i Jelena Stojković, docentkinja i istraživačica s Instituta za lingvistiku.

Pročitajte još:

Između ostalog, postavilo se i pitanje: Kako bi Vuk Karadžić izgovorio reč „kontinent“?

„Reč „kontinent“ ni Vuk ni Daničić nisu zabeležili. Ono što je zanimljivo, vidite, Vuk je zabeležio reč „elefant“ (slon), kod vuka piše: „Od muhe pravi elefanta“. On ju je akcentovao po istom principu po kojem danas akcentujemo reči „asistent“, „parlament“ i tako dalje. Ja mislim da je bilo više reči tada u rečniku ovog tipa, Vuk bi i njih akcentovao po tim pravilima. Ali, da su bile sve ove reči koje se javljaju danas u savremenom jeziku, mislim da bi Vuk kao mudar lingvista odstupio od tih pravila „, otkrio je Sredojević. A kako to zapravo zvuči – pogledajte u prilogu.

***

Bonus video: Priča posle koje vam Slagalica više neće biti ista

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare