Jovana iz Čačka od stare obuće pravi umetnost

Lifestyle 04. okt. 202021:04
Podeli:
hobi
Foto: Privatna arhiva

Da je umetnost svuda oko nas, dokazuje Jovana Civrić koja ima veoma neobičan hobi. Ona se bavi restauracijom stare obuće već četiri godine, iako je po struci veterinarski tehničar.

Priča, sama po sebi, ne bi bila interesantna da svaka cipela ili patika nema neku svoju „istoriju“. Naime, kako kaže za naš portal, jedna Italijanka koju je odgajila baka Đulijana je želela da ima njene papuče sa venčanja. Ta žena iz Italije je kao mala izgubila roditelje u saobraćajnoj nesreći, a do Jovane je došla slučajno jer je videla njene radove na Fejsbuku.

„Bila je veoma vezana za Đulijanu koja je preminula i kao uspomenu na nju htela je da bakine papuče sredim da budu unikatni model jer je želela da ih ona nosi“, priseća se ova, slobodno možemo reći, prava umetnica.

hobi
Foto: Privatna arhiva

Njeno remek-delo je i ženska antilop cipela Valentino Garavani, na kojoj je uradila takozvano prskanje, pa su pogodne za nošenje u svakoj prilici, kako za svečane, tako i za svakodnevne varijante.Tu je i Puma zimska cipela gde je, pored restauracije radila oslikavanje.

hobi
Foto: Privatna arhiva

Ipak, kada su cipele u pitanju, najdraže su joj one kojima je njen rođak želeo da iznenadi suprugu za desetogodišnjicu braka, jer se venčala u njima.

„One su stajale u kutiji celu deceniju i meni ih je brat, naravno, bez njenog znanja doneo da se oslikaju. Na cipelama su iscrtana srculenca i na njima piše ljubav, ljubav, ljubav….“, priča nam ona. Cipele su dobile skroz novi izgled i mogu da se nose ponovo.

Ova talentovana Čačanka ponavlja da se više od četiri godine bavi ovim „zanatom“ jer je, pre svega, strastveni ljubitelj patika, pa je istraživala po internetu kako se to radi. Usavršavala se putem skajpa jer su seminari u Americi skupi, u proseku od 400 do 1.500 dolara.

hobi
Foto: Privatna arhiva

„Interakcija između mene i mojih, da kažem mentora je bila ovakva – oboje stavimo po patiku ispred sebe, onda uzmemo boje, počnemo iscrtavanje da bi mi korak po korak otkrivali tajne. Učenje je trajalo dve godine, preciznije do onog momenta kada sam ja bila zadovoljna, ali to činim i danas“, ispričala nam je Jovana dodajući da je u svemu što radi preveliki perfekcionista.

Pročitajte još:

Patike Adidas „ten smit“ je radila za najboljeg druga tehnikom uvijanja u foliju i farbanja sa željenim motivom, pa je dobio od nečega što je mogao da baci – unikatni model koji nema niko na svetu.

U trenutku naše posete Jovana je radila takođe jedinstveni tip patika za prijatelja sa motivima koka-kole jer je on mnogo voli, pa je odlučila da mu ispuni želju.

„Ima li veće umetnosti od restauracije? Vi izmenom nečega što je neko stvorio ulazite u njegovu dušu i stvarate novo umetničko delo. Međutim, ljudi misle da je samo nova stvar vredna, a greše. Njenom promenom je uneta duša umetnika koji je stvorio prvi put, ali i onoga koji je vratio u nov život“, zaključila je ova talentovana Čačanka.

Svojoj prijateljici Gorici Borović iz Čačka je reparirala Nike Air Max TN Silver, kojima je ona oduševljena.

hobi
Foto: Privatna arhiva

„Jovana mi je patike dubinski očistila, ofarbala đon i sada su bolje nego kada su bile nove. Svima bih preporučila, iako to ona radi iz hobija, da ne bacaju staru obuću već odnesu kod nje kako bi imali unikatne modele, jer ono što sam videla da je radila za svoje prijatelje, među kojima sam i ja, me zaista impresioniralo“, rekla je za portal Nova.rs, ova Čačanka.

hobi
Foto: Privatna arhiva

O ovoj samoukoj umetnici, koja je i veliki obožavalac pasa, može se pisati još dugo. Međutim, kako je rekao davne 1911. godine, prema podacima sa Vikipedije, novinski urednik Tes Flanders – „koristi sliku, ona govori više od reči“. Tako je i sa Jovanom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar