Istraživanje: Svaki drugi stanovnik EU nikada ne vežba, ali zavisi od države

Lifestyle 20. sep 202200:42
Podeli:
Foto:Shutterstock

Gotovo svaki drugi stanovnik Evropske unije kaže da nikad ne vežba niti se bavi sportom, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno među ispitanicima koji žive u državama članicama EU.

Po istraživanju Eurobarometra, broj onih koji ne vežbaju porastao je na 45 odsto u odnosu na 2009. godinu, kada je 39 odsto ispitanika odgovorilo da ne praktikuje vežbanje.
Uz to je gotovo svaki peti ispitanik ili njih 17 odsto odgovorio da vežba manje od tri puta mesečno, prenosi N1.

Ukupno 32 odsto stanovnika EU vežba najmanje jednom nedeljno, a tek šest odsto ih to čini najmanje pet puta nedeljno.

Uočena je i geografska razlika među ispitanicima i sklonosti bilo kakvoj vežbi. Učesnici istraživanja koji žive u severnijim članicama EU aktivniji su vežbači.

Istraživanje je pokazalo da vežba 71 odsto Finaca, 63 odsto Luksemburžana i 60 odsto Holanđana.

Anketa je pokazala i da se fizičkom aktivnošću ne bavi niti će se verovatno ikada baviti 73 odsto Portugalaca, 68 odsto Grka i 65 odsto Poljaka.

Studija je pokazala da su fizički aktivni stanovnici Evrope većinom zaposleni, dobro obrazovani i finansijski stabilni muškarci.

Porazan je podatak da čak 49 odsto žena nikad ne vežba, u poređenju sa 40 odsto muških ispitanika.

Samo 13 odsto osoba koje su sa 15 godina (ili u još mlađem uzrastu) napustile školu vežba najmanje jednom nedeljno, u poređenju sa 42 odsto onih koji su nastavili da se obrazuju barem do 20 godine života ili duže.

Samo 22 odsto nezaposlenih ispitanika vežba najmanje jednom nedeljno u odnosu na 45 odsto menadžera koliko ih redovno vežba jednom nedeljno.

Anketa je pokazala da je manja verovatnoća da siromašnije osobe, koje teško podmiruju osnovne životne račune (njih oko 20 posto), redovno vežbaju svake nedelje u odnosu na one koji takvih finansijskih poteškoća nemaju ili se sa njima gotovo nikada ne susreću (36 odsto).

Nedostatak vremena glavni je razlog koji ispitanici navode kako bi opravdali činjenicu da ne vežbaju (41 odsto), a slede ga nedostatak motivacije ili interesa (25 odsto).

Tokom pandemije kovida-19 ređe je vežbala trećina ili oko 34 odsto ispitanika, 18 odsto je sasvim prestalo da vežba, a 34 odsto je nastavilo sa fizičkom aktivnošću istim tempom, a devet odsto ih je povećalo broj treninga.

 

****

BONUS VIDEO: Baka bodibilderka

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Vaš komentar