Ima li menstrualni ciklus veze s Mesecom

Lifestyle 02. feb. 202115:55
Podeli:
Mesec
Foto: stuart fretwell / Alamy / Alamy / Profimedia

Između menstruacije i Meseca postoji veza, mada je danas prilično teško "uhvatiti je" zbog savremenog načina života, zaključak je nove studije Univerziteta u Vircburgu.

Studija je bazirana na podacima 22 žene koje su do 32. godine vodile evidenciju o svojim menstrualnim ciklusima, a tim, koji je predvodila Šarlot Helfrih-Forster, zoolog i neurobiolog, ispitivao je uticaj dužine ciklusa i značaj tri lunarna ritma. Ispostavilo se da zapravo postoji veza između početka menstrualnog krvarenja i mesečevih faza, navedeno je u izveštaju objavljenom u Science Advances. Međutim, takva sinhronizacija je u većini slučajeva relativno kratka i javlja se samo pod posebnim uslovima.

Pročitajte još:

Odlučujući faktor je dužina ciklusa, navodi se u publikaciji. Podaci pokazuju da samo kada je menstrualni ciklus bio duži od 27 dana, mogao je da ostane neko vreme sinhronizovan sa punim ili mladim mesecom. To se poklapa sa rezultatima ranijih studija. Takođe, tim je otkrio da su trudnoće verovatnije kad ciklus odgovara sinodičkom mesecu od oko 29,5 dana, to jest vremenu od punog do punog meseca.

Gravitacija takođe ima uticaja, iako je, prema proceni istraživača, mesečina najvažniji faktor.

Pored sinodičkog meseca, tim je takođe gledao takozvani tropski mesec (27,3 dana) i anomalistički mesec (27,5 dana), koji su povezani sa nagibom i ekstremnim tačkama mesečeve orbite.

Povezanost punog meseca i menstrualnog ciklusa naročito je česta u onim godinama kada su Sunce, Mesec i Zemlja bili na približno istoj liniji i kada je Mesec bio najbliži Zemlji, primetio je tim Helfrih-Forster. To je bio slučaj 1961, 1979, 1997. i 2015. godine.

Pročitajte još:

Međutim, uticaj Meseca na menstrualni ciklus je generalno prilično slab. Većinu vremena menstrualni period kod pregledanih žena nije započinjao s lunarnim, između ostalog i zato što je trajanje perioda obično kraće od 29,5 dana sinodičkog meseca. Osim toga, menstrualni ciklus ne samo da postaje kraći s godinama, već i pod uticajem veštačke svetlosti. Zbog toga istraživači pretpostavljaju da je ciklus nekada bio povezan sa Mesecom – ali ta veza je izgubljena zbog modernog načina života, piše Spectrum.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar