Holandski trik protiv stresa s kojim život postaje lakši

Podeli:
Amsterdam
Foto: Ramon van Flymen / AFP / Profimedia

Olga Meking živi u Hagu, a nedavno je objavila knjigu o najvećoj tajni Holanđana za srećan život - koja se zove "niksen".

Meking, koja je majka troje dece, tvrdi da „niksen“ pomaže da se živi sa manje stresa i više sreće. Ona navodi da je za koncept čula pre dve godine, kada je bila na ivici razuma usred obaveza sa decom.

Kad god bi sela da odmori, ugledala bi novu stvar u kući kojoj treba čišćenje. Prolazili su meseci, a Olga bukvalno nije mogla da se seti vremena kada nije radila ništa – što je upravo ono što je značenje reči „niksen“.

„Ja sam novinarka i spisateljica, nisam rodom iz Holandije, ali sam ovde udata i živim u blizini Haga. A kada sam počela da istražujem niksen, otkrila sam da kada jednostavno ne radite ništa, to može biti od velike koristi, posebno za nas koji se osećamo preplavljeni svojim obavezama. Činjenica je da bismo svi mogli imati malo niksena u životu“, navodi Olga.

Ona ističe da, za razliku od Britanaca koji su u velikom procentu pod stresom, Holanđani deluju mnogo opuštenije – a takođe su pri vrhu liste najsrećnijih nacija na svetu.

Pročitajte još:

„Komšije se pozdravljaju na ulici, a ljudi se osmehuju meni i mojoj deci kad smo napolju. Nije kao da skaču od radosti, ali izgledaju mirni i zadovoljni svojim životom“, primetila je Olga.

Niksen je jedan od faktora koji doprinosi blagostanju Holanđana. Jedan stručnjak s kojim je Meking razgovarala dok je pisala knjigu rekao je da je to „osećaj u nedelju ujutru“; drugi da je to „bivanje u miru sa sopstvenim mislima bez osuđivanja“. Ili je niksen jednostavno „sedenje i upijanje sunčeve svetlosti“. U praksi je to ležanje na sofi, sanjarenje, dopuštanje vam da vaš um odluta u redu supermarketa, ili sedenje s mačkom u krilu.

Ne gledate ni u šta dok sedite u autobusu, telefon vam je u džepu, a ne u ruci. Niksen doživljavate u svim onim „među trenucima“, kada je moguće samo posmatrati svet oko sebe, bez previše truda.

„Niksen nije čitanje knjiga, gledanje televizije ili pregledanje društvenih mreža. Ovo je važna razlika, jer ne tvrdim da bi svoje zabavne aktivnosti trebalo da zamenimo za niksen. One su takođe bitne, ali niksen je zaista važan“, objašnjava Meking.

Ova metoda opuštanja je posebno korisna u borbi protiv hroničnog stresa. Kada se reakcija na stres aktivira u organizmu, treba mu neko vreme da se smiri. Tu je važna uloga niksena – kada ništa ne zahteva vašu pažnju, možete osetiti kako stres „curi“ iz vas.

Niksen je koristan ne samo za telo, već i za mozak. Kada je Markus Raihle, neurolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington, odlučio da sazna šta rade naši mozgovi kada ne radimo ništa, bio je iznenađen rezultatima. Mereći moždanu aktivnost pomoću fMRI skenera, otkrio je da je mozak onih koji se bave „niksenom“ aktivniji od onih kojima je dat određeni zadatak. Upravo to vodi zaključki da posle niksena možemo biti čak produktivniji. Setite se koliko vam je puta neka ideja pala na pamet dok ste se recimo tuširali.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar