Holandska studija: Kako se treba tuširati

Lifestyle 16. okt. 202108:22
Podeli:
tuširanje
Hladan tuš; Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Tuširanje hladnom vodom čim se probudite može biti prilično neugodno, ali to ima brojne prednosti, i psihičke i fizičke.

Velika studija iz Holandije pokazala je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom u manjoj meri izostaju s posla zbog bolesti u poređenju sa osobama koje se tuširaju toplom vodom.

Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, a razlog zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti još uvek nije sasvim poznat.

Neki istraživači sugerišu da bi hladna voda mogla ojačati naš imunološki sistem. Studija iz Češke otkrila je da je kod mladića koji se bave sportom i tri puta nedeljno, u razdoblju od šest nedelja, uranjaju u hladnu vodu – došlo do jačanja imunološkog sistema. Međutim, potrebne su sveobuhvatnije studije koje bi potvrdile te navode.

Hladna voda takođe aktivira simpatički nervni sistem, deo nervnog sistema koji upravlja i utiče na naš odgovor “borba ili beg”. Reč je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

Kad se simpatički deo nervnog sistema aktivira hladnom vodom, to povećava nivo hormona noradrenalina. Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a povezano je s poboljšanjem zdravlja.

Hladna voda takođe poboljšava i cirkulaciju, a neke studije sugerišu da bi hladna voda mogla pomoći i u gubitku kilograma.

Pročitajte još:

Dalje, hladna voda može da imati i brojne psihičke prednosti. Na primer, kada hladna voda dođe u kontakt s licem ili vratom, to može poboljšati moždane funkcije.

Iako još nije sasvim jasno zašto – hladna voda ima brojne pozitivne učinke na telo i zdravlje. Međutim, pre nego što odete pod hladan tuš, trebalo bi da znate da se to može i negativno odraziti na neke osobe. Na primer, hladan tuš može biti opasan za osobe koje imaju srčane bolesti, piše The Conversation.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar