"Čorba od june i sirenje na kravu"
Malo-malo, pa internetom krene da kruži fotografija nekog jelovnika iz naše zemlje koji privuče pažnju, uglavnom zbog cena.
U svemu se izdvaja jedan iz Sokobanje, ali ne zbog cena.
Naime, u jednom restoranu na izletištu Lepterija svi koji uzmu jelovnik kako bi naručili nešto za piće ili hranu – nasmeju se.
Umesto klasičnih stavki na koje smo navikli i koje svuda viđamo, ovde su u ponudi za „has“ i „krku“ – jajca sa pečurke, sirenje na kravu, mas’ na leba, čorba od june… Domaća kafa tu „izuva iz cipele“, a baklava je „da ne mož’ slađe“.
Kako saznajemo od gostiju koji odmaraju u ovoj popularnoj banji, gazda je duhovit, pa je izgleda rešio da spoji južnjački izgovor i šalu.
I tako ujedno nasmeju sve goste koji reše da se osveže i klopaju kod njih.
A što se tiče cena, one otprilike izgledaju ovako: doručak iz šumak (jaja, slalnina, kobaja, sir, salata) košta 400 dinara, koliko i komplet lepinja, salata na Srbi, tj. srpska salata je 250 dinara, čorba od koprive 150 dinara, domaći sok od zove 120 dinara…
A ako vam nešto iz menija možda bude nejasno, slobodno pitajte, ljubazni domaćini će vam verovatno rado rastumačiti sve.
Takođe, ako vas put nanese u Sokobanju, osim u dobroj hrani, tu možete uživati i u lepom šetalištu u centru, turskom kupatilu, parku pored reke, plaži na Moravici, a na par kilometara od centra, na strmom i skoro nepristupačnom uzvišenju, nalazi se Sokograd, ostaci srednjovekovnog utvrðenja. U blizini su i planine Ozren i Rtanj, kao i vodopad Ripaljka.
BONUS VIDEO: Gostilje – srpska dolina vodopada
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: