Guča, 60. jubilarni Sabor trubača u Guči
Foto: NENAD NEŠOVIĆ/N2

Juče je počeo 60. jubilarni Sabor trubača u Guči koji će trajati do sutra, kada se završava koncertom Gorana Bregovića i orkestra za svadbe i sahrane. Iako, sudeći po jučerašnjem danu, nije bilo mnogo posetilaca u najčuvenijoj srpskoj varošici po trubi u svetu, koncert Majstora trube, Dejana Lazarevića privukao je više od 5.000 posetilaca.

Atmosfera na stadionu, gde se ovaj događaj održao, bila je veoma vrela, a publika je uživala u trubačkim umećima njegovog orkestra.

Guča, 60. jubilarni Sabor trubača u Guči
Foto: M.MIRČIĆ

Pre njega je posetioce zvucima čarobnog duvačkog instrumenta zagrejala Danijela Veselinović koju mnogi nazivaju trubačkom princezom.

Guča, 60. jubilarni Sabor trubača u Guči
Foto: M.MIRČIĆ

Portparolka opštine Lučani, Biljana Kaplarević kaže za Nova.rs da tokom jučerašnjeg dana nije bilo nikakvih incidenata i ističe da se sprovode stroge mere kontrole zbog koronavirusa.

Pročitajte još:

„Zdravlje saboraša nam je najvažnije. Na sedam kontrolnih punktova se proverava da li imaju negativan PCR ili brzi test, odnosno da li su preležali virus, a ukoliko nisu, imaju mogućnost da se na licu mesta testiraju i posete našu jubilarnu manifestaciju. Najvažnije je da i dalje nemamo ni jedno jedino inficirano lice“, izjavila je ona danas za naš portal.

Kaplarević je podsetila da ove godine u Guči mogu odjekivati samo trube, a za one koji prekrše to pravilo uslediće kazne.

Prema rečima jednog posetitelja iz Banjaluke, Guča je stanje uma, a ko zna – shvatiće.

„Neko voli trubu, neko ne, neko ide levo, neko desno. Ova manifestacija je najbolja za restartovanje glave, a ja od 2016. godine dolazim ovde kako bih napunio baterije za celu godinu“, rekao je naš sagovornik iz Republike Srpske.

Guča, 60. jubilarni Sabor trubača u Guči
Foto: M.MIRČIĆ

Goste sa kojima smo razgovarali najviše privlači najpoznatiji gučki lokal koji više liči na etno-muzej nego ugostiteljski objekat.

„Ovde nam je posebno jer su vlasnici vratili duh, tradiciju, ali i trubu gde treba da bude. Poslednjih godina je sabor bio vašar, ali svi predmeti ovde, poput fenjera, stare vodenice, vraćaju u prošlost i ne daju da zaboravimo naše korene“, kaže Aleksandar iz Novog Sada.

I tu i drugim lokalima za ovaj sabor su za goste spremili ono što najviše vole, kiseli kupus, sir, kajmak, hajdućki ćevap, ali i jagnjeće i praseće pečenje.

Prema programu, na glavnoj pozornici večeras nastupa od 21 sat hor i simfonijski orkestar RTS pod upravom Bojana Suđića.

Inače, Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih dešavanja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Našao se i na internet stranici popularnog magazina National Geographic, među deset najvažnijih događaja u svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Kako se rashladiti