Foto: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

Poređenje koje šokira!

Dezodorans istog brenda u Srbiji košta skoro tri puta više nego u Nemačkoj, što pokazuju fotografije našeg čitaoca.

Muški dezodorans u Nemačkoj košta 1,95 evra, odnosno oko 230 dinara, dok je u Srbiji čak tri puta skuplji – pa košta više od 600 dinara.

Cena dezodoransa u Srbiji u Nemačkoj Foto: Nova.rs
Cena dezodoransa u Srbiji Foto: Nova.rs

Ovo nije usamljen slučaj – stalno vidimo koliko su različiti proizvodi jeftiniji na većim, zapadnim tržištima. Tako su pre dve godine Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) na svojoj Fejsbuk stanici ukazali su na ogromne razlike koje najpopularniji modni brend Zara pravi u svojim akcijskim ponudama u zavisnosti od tržišta.

Naime, iste čizme koje Zara imala u ponudi u Srbiji su bile snižene 30 odsto, dok su u Nemačkoj bile dostupne za čak 65 odsto nižu cenu.

Eurostat je u junu objavio da su u Srbiji hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu.

Pročitajte još:

Hrana i piće su za 15 odsto jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6 odsto od proseka EU), Crnoj Gori (81,5 odsto), Bosni i Hercegovini (78,4 odsto) i Severnoj Makedoniji (64,2 odsto).

Srbija takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19 odsto više od evropskog proseka, a u Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj. Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5 odsto evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93 odsto).

***
Bonus video: Šćekić: Bacamo hranu jer nas tokom kupovine vode ukusi i mirisi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram