(FOTO) Čarobni mural na Dorćolu čisti vazduh kao 540 stabala

Lifestyle 15. sep. 202015:40 > 15:41
Podeli:
mural koji čisti vazduh
Foto: Privatna arhiva

Ugao ulica Venizelosova i Žorža Klemansoa na Dorćolu u Beogradu odnedavno je lepši jer ga krasi jedan poseban mural. Rađen je specijalnim bojama koje prečišćavaju vazduh i menjaju čak 540 stabala, a umetnik Artez za Nova.rs priča kako je sve izgledalo.

Iza ovog nesvakidašnjeg umetničkog dela stoji Artez, tj. Andrej Žikić, koji je svoj potpis ostavio na zidovima Berlina, Helsinkija, Rima, Pariza, ali i u Indiji i Brazilu.

mural koji čisti vazduh
Foto: Privatna arhiva

Za portal Nova.rs Artez priča kako je bilo raditi sa ovim fenomenalnim bojama.

„Boje su na bazi akrila tako da sve to nama nije predstavljalo razliku u odnosu na ono što inače koristimo. Lepo su nam poslužile, a taj momenat da pročišćuju vazduh je dodatna vrednost.“

mural koji čisti vazduh
Foto: Privatna arhiva

Priznaje i da je u početku malo oklevao.

„Znate, farba koja čisti vazduh i sve to… Nismo znali da li će biti kao sa bilo kojom drugom običnom farbom. Ali sada sam zadovoljan, uradili smo odličan posao“, kaže Artez.

Priča i kako je bio inspirisan korenima i tradicijom Balkana i odakle njegov muškarac na muralu svira tamburicu, a umesto glave ima buket cveća.

Pročitajte još:

„Pokušao sam da tradiciju povežem sa svojim ličnim stilom. Iskoristio sam priliku da nacrtam jednog od svojih karaktera koje inače crtam. To su figure koje umesto glave imaju različite predmete. U ovom slučaju to je buket cveća“, priča Andrej.

A zašto baš cveće?

„Sve je uklopljeno u priču o našim korenima, sa razvojem kroz kulturu i tradiciju. Svi znamo da muzika pomaže cveću da raste, pa tako i moja figura buja uz pomoć tamburice“, kaže Artez.

Drugi deo murala, devojku koja svira harmoniku, oslikao je Wuper, Andrejev prijatelj i saradnik Dejan Ivanović.

mural koji čisti vazduh
Foto: Privatna arhiva

„Crtam ono što me okružuje, a pošto dolazim iz malog mesta, tradicija svakako ostavlja traga. Drago mi je što te vrednosti mogu da proslavim i u prestonici“, kaže Wuper, koji živi i radi u Inđiji.

Tako su ovi momci sjajnim projektom iznova podsetili koliko je važno da brinemo o okolini i da je čuvamo za dane pred nama.

Povod za ovaj street art je bila inicijativa brenda Converse koji se okreće održivim načinima poslovanja i zaštiti životne sredine. Zanimljivo je da su od avgusta do kraja ove godine deo tog projekta mnoge zemlje širom sveta, a među njima i Srbija. Kreativci koji se bave uličnom umetnošću sada po prvi put u svetu koriste jedinstvene boje koje doslovno čiste vazduh.

U pitanju je posebna tehnologija koja štetne polutante iz vazduha pretvara u bezopasne supstance. Jedna kanta, tj. galon farbe menja 30 sadnica drveća; a za mural na Dorćolu je utrošeno 18 galona, što je jednako kao 540 sadnica drveća.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar