Foto:Instagram/janavip2011

Pevala je na svadbama, u rodnom Babinom Mostu je radila kao nastavnica muzičkog, a onda je na tezgi u Mičigenu upoznala imućnog supruga koji je uložio novac u njenu karijeru i postala je jedna od najzaposlenijih folkerki. I ko bi rekao da će jednog dana neko iz "riznice" Dragane Jane Todorović izvući feminističke premise, makar one bile i iz pesme "Robinja".

Ko kaže da samo borkinje za ženska prava i intelektualke drže monopol nad feminizmom? Evo, na primer, Jana u tekstovima svojih turbo-folk hitova fura feminizam još od 1992.

S druge strane, teško da bi to iko primetio da nije društvenih mreža. Tviter ume da bude naporno, ali i sjajno mesto gde ljudima na pamet padaju zaista neverovatne stvari. Korisnica ove mreže hobaa @bionedbrydelige je izvukla feminističke stihove iz Janinih pesama. Da krenemo redom…

Pročitajte još:

„Imam moć tebe da odbijem, imam moć bitku da dobijem“ – pesma „Imam moć“, 1992.

„Da na oči stavim traku, da ti oprostim bar svaku, da ti ne bi bilo malo – piši propalo“ – pesma „Piši propalo“, 1999.

„Tebi treba robinja da je vidi rodbina, da ti decu izrodi, beli dan da ne vidi. Zar ja da ti budem ta, tako da mi sudiš? Na to ne bih pristala stope da mi ljubiš. Dalje ruke od mene! Zar kraj tebe da venem?“ – pesma „Robinja“, 2000.

„I bez njega još na nebu sunce sija; zašto bi mi život bio tamnica?“ – pesma „Samica“, 2000.

„Ne, nikad nisam bila srećna – pretvarala sam se samo da bi u kući bio mir. Ne, nikad nije bilo dobro, trpela sam sve – ti si za mene bio crni vir.“ – pesma „Patila sam ja“, 2000.

„Ulogu žrtve imala sam u našem odnosu, slepo tvojoj volji služila, bila hrana loših dana tvome ponosu, a svoje želje ko tepih gazila.“ – pesma „Patila sam ja“, 2000.

„Veruj mi, na lepe reči nikad ne padam; samo mi ne reci kako ti se dopadam.“ – pesma „Šta će ti pevačica“, 2002.

„Ne naručuj piće da mi donesu za sto – tvoje vino sigurno mi ne bi prijalo. Posete su zabranjene, cveće ne primam, pevaću ti, al’ s gostima ne razgovaram.“ – pesma „Šta će ti pevačica“, 2002.

„Da na ruci prsten nosim, da od tebe ljubav prosim, da od tuge sva pobelim – od života to ne želim. Da ti perem, peglam, kuvam, kô pas da ti kuću čuvam – neću suze na mom licu, rođena sam za kraljicu.“ – pesma „Rođena za kraljicu“, 2002.

„Ne pitaj me gde sam bila, ajde malo smanji ton – vrlo dobro znaš da nisam tvoje vlasništvo.“ – pesma „Ne pitaj“, 2005.

„Zabranili ženi piće ko da nije ljudsko biće – gde to piše ne sme žena piti kad je prevarena?“ – pesma „Zabranili ženi piće“, 2005.

„Kažu da je žena sveta – kad je sveta, što im smeta?“ – pesma „Zabranili ženi piće“, 2005.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram