Foto: Lokman Vural Elibol / AFP / Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia/Filip Krainčanić, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pogledajte šta nas čeka u Evropi.

U Evropi će, kako prognoziraju, snega biti manje od proseka, osim nad delovima Skandinavije i alpskog područja.

Severe Weather Europe analizirao je najnovije prognoze snežnih padavina za celu zimu. Potvrđuju snažnu prisutnost El Ninja koji će uveliko uticati na nadolazeću zimu.

Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni deo SAD-a, dok su Kanada i Evropa uglavnom topliji od normale. El Ninjo će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na severnoj hemisferi. El Ninjo se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vetrovi s istočnom komponentom.

Severe Weather za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela ECMWF iz Evrope, CanSIPS iz Kanade i NMME. Ovde je reč o prosečnoj slici za tri meteorološka zimska meseca (decembar – januar– februar). Čak i ako su sasvim tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trebalo da traju tri meseca zaredom.

U Evropi će, kako prognoziraju, snega biti ispod proseka, osim nad delovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz severnog Atlantika. Iznad Severne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snežnih padavina, a ECMWF predviđa više snežnih padavina nego inače u većem delu, dodaju u analizi.

Što se tiče temperatura, toplotne anomalije koncentrisane su na velikom delu Evrope. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad severnih delova srednje Evrope. Očekuje se da će Evropa imati toplije temperature od proseka u većem delu zapadnog i središnjeg dela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u severnim i severoistočnim delovima kontinenta.

Gledajući padavine, Cansipsova prognoza slična je ECMWF-ovoj. Kanadski model pokazuje više padavina u većem delu srednje i južne Evrope. Za severnu Evropu prognozira se manje padavina. Što se tiče padavina, u većem delu Evrope očekuju se normalne do pojačane padavine. Prognoza snežnih padavina pokazuje manje snega u Evrropi, osim u višim predelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snega, to ne znači da ga neće biti, napominju, piše Večernji.hr.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar