Detalj o paketiću za decu na onkologiji rasplakao Srbiju

Lifestyle 30. nov. 202121:52
Podeli:
deca na onkologiji
Deca na onkologiji - ilustracija; Foto: BL / BSIP / BSIP / Profimedia

Post o paketićima za decu s onkološkog odeljenje je dirnuo Srbiju, ali se nadamo i da će mnoge motivisati da urade nešto dobro u susret Novoj godini.

„Prijavila sam se za Deda Mraza, za dečiju onkološku kliniku. U uputstvu kako da napravim paketić sam obaveštena ako pravim za devojčicu da ne sadrži gumice za kosu, šnalice i sl. Malo sam umrla kada sam to pročitala. Ovaj svet je tako ružno mesto“, napisala je jedna devojka na Tviteru.

Njen post je mnoge dirnuo, pa su se i sami prijavili za Deda Mraza deci na onkologiji, a neki su pomenuli da su svojevremeno u toj akciji dobili i instrukciju da u paketićima takođe ne sme da se nađe „ništa jestivo poput slatkiša i ništa neotvoreno da bi bilo što sterilnije“.

Iz udruženja „Uvek sa decom“, koje decenijama pomaže deci koja se leče na dečijem odeljenju na Institutu Onkologije i Radiologije Srbije (i stoji iza „Licence za Deda Mraza“), otkrili su nam šta je zapravo ok, a šta nije da se nađe u tim paketićima.

„Nije poželjno da u tim paketićima budu šnalice, češljići, ukrasi za kosu, jer devojčice koje su tamo i primaju hemoterapiju ostanu bez kose i to bi ih rastužilo. Što se slatkiša tiče, oni su dozvoljeni, naravno svako dete želi da pojede čokoladu ponekad. Ukoliko ne sme zbog disbalansa, mi svakako proveravamo paketiće pre nego što im ih uručimo. Vodimo računa da sve bude novo i kako treba“, kaže za Nova.rs Mileva Ličina, izvršna direktorka udruženja.

Pročitajte još:

A šta još sve dolazi u obzir? Nakon onlajn prijave u kojoj potencijalni „Deda Mraz“ unosi neke svoje osnovne podatke, na mejl mu stiže uputstvo u kojem je dato mnoštvo ideja u zavisnosti od uzrasta deteta kojem sprema poklon.

„Za decu uzrasta od 0-14 godina paketići sadrže: igračke, autiće, edukativne slagalice, kocke, stiroporske podloge, slikovnice, rukavice, kape,
šalove, sredstva za higijenu za decu, knjige… Ova grupa je podeljena po uzrastu: 0-2, 3-6, 7-9, 10-12.
Od 13 do 18 godina paketići sadrže: torbe, dodatke za mobilne uređaje, slušalice, knjige, tablete, džempere, majice, nesesere, šalove, rukavice, čarape, kozmetiku, šminku, pidžame, peškiriće, nakit, ešarpe, šminku.
Posebna napomena: Deda Mraze, paketići su posebni za dečake, a posebni za devojčice i iz gore navedenog izaberi kome bi Ti želeo da pošalješ paketić. Ako izabereš devojčice molimo Te da vodiš računa da u paketiću ne budu ukosnice, češljevi, gumice i ostali ukrasi za kosu! Svi artikli u paketiću MORAJU biti novi“, istaknuto je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar