Danas se slavi Ramazanski bajram uz druženje i gozbu

Podeli:
ramazanski bajram
Foto: Michal Novotny / Polaris / Profimedia

Muslimani širom sveta obiležavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, koji obično traje tri dana.

Ramazanski bajram uvek pada u 10. mesec muslimanskog kalendara i traje tri dana, a nastupa po završetku meseca posta – ramazana tokom kog se muslimani uzdržavaju od jela i pića, zlih misli i dela.

Prethodno se obavljaju važne pripreme pred praznik. Nekoliko dana pred Bajram muslimani temeljno čiste i uređuju svoje kuće, stanove, dvorišta i ulice, spremaju kolače.

Pročitajte još:

Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu, pripremaju se i svečano odeveni idu u džamiju. Praznik dakle počinje posebnom molitvom, tj. bajram-namazom. Cela zajednica ga obavlja zajedno, napolju, na otvorenom prostoru, koji se zove musala. U velikim gradovima bajram-namaz se obavlja u centralnim džamijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mladi Müslimani (@mladi.muslimani.turkiye) on

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, dok je treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva. Vernici posećuju rodbinu i prijatelje, čestitaju jedni drugima i raduju se.

Bajramska sofra

Nakon mesec dana posta, kad se vernici uzdržavaju od hrane (od zore pa do mraka), Ramazanski bajram je prilika da se uživa u raznim poslasticama. Tradicionalna bajramska sofra puna je svakavih đakonija kao što su sogan-dolma, ćevapi, razne vrste pita i čorbi, a tu su i nezaobilazne poslastice, baklave, hurmašice, tulumbe, tufahije i kadaif.

Takođe, veruje se da na ovaj dan ne sme biti ružnih misli, reči i dela.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar