Pita od jabuka bez putera, mleka i belog brašna

Podeli:
Sočna pita s jabukama; Foto: Tamara Martinková / Ifood SM / Profimedia

Za ovu sjajnu sočnu pitu ne trebaju vam ni maslac ni mleko, ni belo brašno, sva draž je u jabukama i orašastim plodovima.

Za masniji deo za koji bi inače bio zadužen maslac ili margarin u ovom receptu su fino samleveni orašasti plodovi. Po želji koristite lešnike, bademe, orahe ili miks svega toga, a možete d aim dodate i malo maslinovog ulja.

Umesto brašna poslužiće osvene pahuljice koje možete samleti zajedno sa orašastim plodovima. Umesto pahuljica dobro će doći i ovseno brašno.

Što se tečnosti tiče, poslužiće sok kompota od kore i ostataka jabuka za pitu, a po želji ubacite i malo đumbira i cimeta.recept možete prilagoditi svojoj osudi za pečenje.

Sastojci:

500 g jabuka

100 g ovsenih pahuljica ili brašna

75 g samlevenih lešnika, badema ili oraha (ili svega pomalo)

120 ml sok od kompota

60 g šećera ili zaslađivača po želji

50 g maslinovog ulja

5 g praška za pecivo

malo cimeta, đumbira

1 limun

Priprema:

Jabuke operite, oljuštite i isecite na tanke prutiće ili narendajte na krupnije. Sve ostatke jabuka, uključujući i koru, prebacite u lončić, prelijte litrom vode, dodajte malo đumbira i cimeta i kuvajte oko 20 minuta. Seckane jabuke poprskajte limunovim sokom.Sve suve sastojke pomešajte s praškom za pecivo.

Pročitajte još:

Od skuvanog kompota uzmite 120 ml tečnosti, u nju dodajte šećer i maslinovo ulje i ulijte u suve sastojke. Dobro promešajte, dodajte jabuke, po želji još cimeta, lagano promešajte i prebacite u kalup ili pleh za pečenje obložen pek-papirom.

Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 150 i pecite otprilike još toliko.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar