Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ekspertkinja za čišćenje, Karolin Forte, otkrila je za Good Housekeeping kako se rešiti ružnih zakorelih fleka od kafe, vina ili blata s tepiha. Proces je prilično jednostavan, a sastoji se od četiri koraka.

Prvo, potrebne su dve prazne plastične boce s prskalicama i dve čiste krpe za pranje, pišu 24 sata. U jednu bocu se natoči hladna vodu, a u drugu se pomeša pola čajne kašičice sapuna za pranje posuđa i pola litra mlake vode.

Pročitajte još:

Drugo, deo čiste krpe za čišćenje se treba naprskati s mlakom mešavinom sapuna i vodom, pa s njom treba tapkati po mrlji, nikako ribati. Kako se fleka topi sa suvim delom krpe, briše se mrlja s tepiha. Postupak se ponavlja koliko god treba puta dok se fleka ne očisti s tepiha.

Drugu krpu treba poprskati s hladnom vodom i s njom skidati deterdžent s tepiha, a potom opet tapkati područje na kojem je bila fleka sa suvim delom druge krpe.

Kad se skine fleka s tepiha na to mesto treba naslagati ubrus i staviti tešku knjigu ili lonac. Preko noći ubrusi će upiti moguće ostatke fleke i vodu s tepiha. Ujutro maknite ubruse ručnike i rukom prođite preko vlakna tepiha te ih pustite da se osuše – savetuje Forte.

***

Bonus video: Kućni ljubimci za srećniji život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)