Celog života nas pogrešno uče kako se pravilno spava

Lifestyle 30. nov. 202014:25 > 14:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Britanski stručnjak čije savete za spavanje slušaju Bekam i Ronaldo tvrdi da je kupovina najskupljih dušeka bacanje novca, a razbija i mit o tome da je dobro ranije ići na spavanje.

„Poslednjih 30 godina posvetio sam svoj život spavanju, odnosno izučavanju navika spavanja. Konsultovao sam zvezde poput Dejvida Bekama i Kristijana Ronalda kako da bolje spavaju, odnosno da se više odmore, a ono što sam otkrio je da je većina priča o pravilnom spavanju obična glupost“,  kaže Nik Litlhejls, vodeći britanski stručnjak na tom polju.

On smatra da bi trebalo odbaciti stroga pravila dobrog sna, odnosno prilagoditi ih sebi, uz neke važne napomene koje je otkrio i potvrdio u praksi, prenosi 24sata.hr.

Ne kupujte najskuplje dušeke

U ovom slučaju ne važi da je cena mera kvaliteta.

„Prva stvar koju morate da shvatite je da u toj industriji postoji malo regulacija. Ko god želi na svoj proizvod može da nalepi oznaku „ortopedski“, a takav dušek ne mora da prođe nijedan test“, kaže Litlhejls.

Pročitajte još:

Ističe da ne treba slepo verovati u sve što pričaju dok vam ga prodaju, već treba tražiti prospekt, isprobati ga – leći u njega, raspitati se za iskustva drugih ljudi… Dušek bi trebalo promeniti svakih 10 godina, a testiranja pokazuju da nema velike razlike između onih koji koštaju 500 evra i onih od 1.000 evra.

Najbolja poza za spavanje

„Jedini položaj spavanja koji preporučujem je na boku, to je najbolje za vaše telo i njegovo poravnavanje. Osim toga, u tom položaju je teže hrkati“, kaže Litlhejls i savetuje ljudima da ne spavaju na dominantnoj strani (znači ako ste dešnjak, trebalo bi da spavate na levoj strani).

U takvom položaju treba blago saviti kolena, a karlica, vrat i glava treba da su u istoj ravni.

Kako da znate da je dušek previše tvrd ili mekan

Ako imate osećaj da vam glava stalno klizi prema dušeku, odnosno nadole – to znači da je dušek previše tvrd. Ako osećate, dok bočno ležite, da vam kuk upada u dušek – on je definitivno previše mekan.

Bacite jastuk ili nabavite tanki

Kad nađete dušek po svojoj meri, vaš stari jastuk verovatno će vam postati prevelik. Ako baš morate da ga imate, koristite isključivo one tanje i menjajte ih svake dve-tri godine. Bolje je da su noviji i od lošijeg materijala nego skupi i navodno ortopedski, a stari.

Ne idite u krevet prerano

„Većina ljudi misli da ne spavaju dobro ako ne spavaju osam sati ili ako ne ležu u krevet u isto vreme. Realno, to je glupost“, ističe Litlhejles.

Objašnjava da, iako to zvuči neobično, odlaganje odlaska u krevet produžavanjem rituala pre toga, na primer čitanja knjige ili tuširanja, rezultira preskakanjem jednog ciklusa sna.

„San ima ukupno pet ciklusa, i bolje je imati četiri poštena, nego pet nikakvih“, zaključuje.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar