Foto: Nova.rs

Ako vam je muka da čekate konobara, ovde možete ustati i sami sipati piće.

Beograd je poznat kao grad koji je u uvek u toku sa svetskim trendovima, pogotovo kada su uslužne delatnosti u pitanju. Tako je naša prestonica pre mesec dana dobila bar u kom nema konobara. Zvuči pomalo čudno, ali u ovom lokalu ne morate da jurite konobara na svakih pola sata da vam donese novo piće, nego ustanete i sami ga sipate.

Otišla sam u draft bar pribojavajući se da će takav koncept biti pomalo komplikovan i već sam videla sebe kako prosipam piće, ali ispostavilo se da uopšte nije tako.

Foto: Katarina Milovac/Nova.rs

„Koncept bara je samousluga – prvo se otvori kartica za barom koja je besplatna, uplati se suma novca koju god poželite i tom karticom koristite celokupnu ponudu piva i vina“, objasnio mi je jedan od zaposlenih.

Svi smo navikli da kad sednemo u lokal, uzmemo papirni cenovnik ali ovde toga nema – sve je jako moderno i pomalo futuristički.

Foto: Nova.rs

„Na ekranu kod točilice se nalazi opis svakog piva, ubaci se kartica i naplaćuje se onoliko koliko točilica istoči. Ako natočite dva gutljaja, dva gutljaja se skidaju sa kartice. Koliko god natočili toliko će naplatiti. Možete degustirati pića, isprobavati, ne morate točiti celu čašu piva. Sami određujete da li ćete piti sa više pene, manje pene, kako god volite“, kaže mi momak koji radi ovde i dodaje da je ljudima ovaj koncept jako interesantan.

Foto: Katarina Milovac/Nova.rs

„Ljudi koji dođu su jako zadovoljni, imamo i stalne goste. Svi hoće da probaju, da vide o čemu se radi. Iako je u pitanju samousluga, u svakom trenutku neko od zaposlenih je tu da izađe u susret i pomogne svakome“, kaže mi on.

U ovom baru je glavni akcenat na pivu, koje se toči kao na pumpi i to definitivno nije nešto na šta smo navikli.

Pročitajte više

Ovakvi lokali postoje preko, pa su mnogi upoznati sa ovakvim načinom rada, međutim oni koji su navikli da sednu i da konobar obleće oko njih, to ovde neće dobiti.

„Mi smo tu da uputimo ali politika rada nije takva da uslužujemo goste. Svako od zaposlenih će uvek objasniti i pokazati kako da se usluže sami.“

Foto: Katarina Milovac/Nova.rs

Pored bogate ponude piva i vina bar ima i ostalo „iće i piće“.

„U standardnu ponudu lokala spadaju i sokovi, kafe, kokteli i alkohol i to se poručuje na baru kod našeg barmena. Pored zanatskih piva, imamo i premijum zanatsku kafu. Što se hrane tiče, imamo mesne tanjire, kikiriki, mešavine sa bademom, indijskim orahom a nudimo i slatke kolače.“

Foto: Katarina Milovac/Nova.rs

Primetila sam da su u lokalu većinom mlađi ljudi koji neustrašivo ustaju i sami se uslužuju.

„Uglavnom nam dolaze mladi, ima i dosta stranaca. Kada otopli planiramo da otvorimo baštu i produžimo radno vreme“, kaže zaposleni.

Pročitajte više

Pričala sam sa devojkom koja je stalna gošća i ona tvrdi da se već navikla na to da sama sebi sipa piće.

„Deluje jako čudno to što moraš sam da sipaš ali posle prvog sipanja postane jako zanimljivo. Neobično je da ti niko ne donosi pivo, ali uopšte mi ne smeta. Bitno je samo sa kojim si društvom tu a nije bitno da li konobar došao ili ne. Uvek treba da postoji mesto koje je malo drugačije i koje se izdvaja“, kaže mi ona.

Bonus video: Obišli smo čuburski kafić o kojem cela Srbija priča Nema ni cenovnik, samo srce

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare