12 stvari koje se peru u veš-mašini, a nisu odeća

Podeli:
pranje u veš mašini
Foto: Gpointstudio / ImageSource / Profimedia

Prva pomisao na veš-mašinu jeste odeća. Međutim, u njoj možete da perete i štošta drugo na šta možda niste pomislili. Tako ćete lako i brzo osvežiti svoje stvari, a i uštedećete novac.

Plišane igračke

Bez ikakvog straha da ćete ih uništiti, plišane igračke ubacite sa ostatkom veša. Dodajte omekšivač i one će biti nežne i mirisne kao da su upravo kupljene.

Patike

Izvadite pertle i stavite patike u vrećicu za pranje veša. Ubacite i nekoliko starijih peškira da patike ne bi lupale po mašini. Posle pranja ostavite patike da se savim osuše na vazduhu, pišu na sajtu RealSimple.com.

Pročitajte još:

Jastuci

Na tri do šest meseci treba prati i jastuke, pre svega zbog grinja koje se skupljaju u njima. I njih možete da stavite u mašinu, samo pre toga proverite na etiketi da li je jastuk za mašinsko pranje (a većina jeste). U mašinu možete da ubacite i tenisku lopticu kako bi se perje ravnomerno rasporedilo unutar jastuka.

Ranac

Putne torbe i rančeve slobodno možete da perete u mašini. Jedino je potrebno da proverite imaju li plastičnih delova koji bi eventualno mogli da se deformišu ako je voda previše vruća. U tom slučaju smanjite temperaturu.

Prostirke za kupatilo

Prostirke za kupatilo sa gumenom podlogom, kao i one za kuhinju, takođe mogu da se peru u veš-mašini. Najbolje bi bilo da ih perete jednom mesečno kako se buđ i prljavština ne bi nagomilali.

Zavese za prozore

Ubacite zavese u veš-mašinu i uključite program za pranje osetljivog rublja. Ako vaše zavese imaju rese, ne bi bilo loše da ih pre pranja prvo zavežete u labav čvor kako se rese ne bi previše zapetljale.

Zavesa za tuš-kabinu

Kao i sa običnim zavesama za prozore, isto možete da uradite i sa tuš-zavesom. Pogledajte na etiketi na koliko stepeni sme da se pere i lako ćete se rešiti žutila i prljavštine koja se obično skupi na dnu zavesice.

Prostirke za auto

Osvežite prostirke za kola tako što ćete ih oprati u veš-mašini. Pazite samo da ih ne perete sa finijim stvarima i odećom.

Torba za fitnes

Kao i sve ono što se nalazi u njoj (oprema, obuća, peškiri…) i torbu za trening treba redovno prati, i to u veš-mašini. Jedino tako ćete se rešiti bakterija koje se kriju u njoj.

Prostirka za jogu

Nju treba prati bar jednom mesečno, ali malo ćete postići ako je budete prali na ruke. Slobodno je stavite u mašinu i pustite da odradi svoje.

Jastučići i podmetači za stolice

Najlakše ćete ih očisiti ako ih ubacite u mašinu sa ostatkom veša. Proverite samo pre toga šta kaže uputstvo na etiketi.

Platnene torbe

Nakon što torbu sasvim ispraznite, ubacite je u mašinu za veš. Pazite ako ima rajsferšlus jer to može da oštetiti bubanj mašine. Torbu osušite na vetru ili promaji – tako se neće skupiti i deformisati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar