U poslednje vreme se na sve strane otvaraju burger restorani, a poznati svetski kuvari dele svoje tajne recepte za jedinstveno gurmansko iskustvo. Ipak, nema tu mnogo iznenađenja za ekipu odraslu na dobrim starim pljeskama, da ne kažemo faširanim šniclama kakve su nam bake pravile.
Američki burgeri zvanično su patentirani na samom početku dvadesetog veka na jednom sajmu hrane i zvanično se prave od mlevenog junećeg mesa sa buta, eventualno sa vrata. Pljeskavice su srpski brend i po mnogima su najbolje kad se prave od mešavine junećeg i svinjskog mesa, mada ćete po različitim krajevima Srbije naići na različite varijante i nijanse ukusa.
Predstavljamo vam jedan od recepata za klasični američki burger naspram čuvene leskovačke pljeskavice i faširanih šnicli iz starih kuvara, pa procenite na šta vam najviše ide voda na usta.
Sastojci:
1 1/4 kilograma mlevene govedine
1/4 čaša prezli
2 kašičice Worcestershire sosa
1 kašika vode
1 kašičica mleka
1/2 kašičice začinjene soli
1/2 kašičice luka u prahu
1/8 kašike paprike
4 zemičke
prilozi po želji
Priprema:
Umešajte prezle, sos, vodu i mleko u velikoj posudi i pustite da stoji pet minuta. Dodajte so, luk u prahu i malo bibera, promešajte, a zatim dodajte mleveno meso i rukama umešajte dok se sve ne sjedini u smesu. Podelite je na loptice i od njih pravite burgere, treba da su debljine oko 2 cm, i pecite na roštilju ili u tiganju. Slavni kuvar Gordon Remzi kaže da je trik za savršene burgere da ih premažete istopljenim maslacem par minuta pred kraj pečenja, jer tako budu spolja karamelizovani, slani i hrskavi, a iznutra sočni i mekani. Što se priloga tiče, Remzi stavlja zelenu salatu, paradajz, grilovani luk, čedar sir i majonez sa senfom, mada ima beskonačno mnogo mprovizacija na temu.
Sastojci:
300 g svinjskog mlevenog mesa
300 g junećeg mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica ljute tucane paprike
30-50 g dimljene slanine
biber, so
0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa soda bikarbonom
2 kašike suncokretovog ulja
Priprema:
Dobro umešajte rukama meso (najbolja je kombinacija junećeg i svinjskog mada možete koristiti i samo jedno), sitno seckani crni i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu i dodajte pola decilitra kisele vode (po želji i malo više). Ostavite smesu da odstoji u frižideru dva-tri sata (ili, još bolje, preko noći). Pomoću folije oblikujte pljeskavice i pecite ih na roštilju. Najbolje je servirati pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun).
Sastojci:
500 g mlevenog junećeg ili svinjskog mesa (od plećke)
3 kašike masti
1 jaje
1 šolja mleka
1 parče hleba
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
mleveni biber
peršunov list
so
malo prezli
Priprema:
Parče bajatog hleba potopiti u mleko da omekša, crni luk sitno iseckati i propržiti na pola kašike zagrejane masti ili ulja. U činiju staviti mleveno meso, pa dodati parče hleba oceđeno od mleka, malo bibera, sitno iseckan beli luk, peršunov list, so, ispržen crni luk i jaje. Rukom dobro izmesiti i ostaviti u frižideru da odstoji sat vremena, preporučuje se na sajtu Recepti.com. Od smese praviti šniclice, uvaljati u prezle i pržiti na vreloj masti ili ulju.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare