Papaja je izvanredno ukusno egzotično voće - ako ga jedete u zemlji gde se gaji.
Mango, papaja, avokado… Egzotične voćke mame sa pijace i iz supermarketa, pa pomisliš da povremeno sebe častiš malo drugačijm aromama. Vredi li dati novac za voće koje nam stiže izdaleka ili je to čisto bacanje para, za Novu govori nutricionistkinja Branka Mirković.
Na tržištu je velika ponuda raznog egzotičnog voća, raznih boja, oblika, manje poznatog ukusa i – prilično jakih cena.
„Kupac koji ima želju da proba to voće teško da može da prepozna da li je sveže, kako se čisti, koje su nutritivne vrednosti… Osim imena i toga što ga prodavci deklarišu kao voće, kupac ima veoma malo informacija. Zato, pre nego što odlučite da potrošite značajnu sumu novca da probate voće čiji ukus i ne mora da vam se dopadne, potrebno je da znate određene stvari“, napominje naša sagovornica.
Mirković izdvaja ključne stavke na koje treba misliti pre kupovine ovih voćki.
„Prvo, egzotično voće se bere zeleno i prska da bi moglo dugo da se transportuje i zbog toga nema ukus i kvalitet koji ima u zemlji porekla. Drugo, određene vrste voća imaju semenke koje mogu biti izrazito toksične i potrebna je veština da se pravilno odstrane. Treće, nutritijenti, odnosno vitamini i minerali se veoma smanjuju zbog dugotrajnog transporta i branja u fazi nezrelosti. Umesto da sazrevaju na suncu i stablu, veštački sazrevaju u raznim hladnjačama – kontejnerima.“
Nutricionistikinja Branka Mirković kaže da ne treba zaboraviti ni to što prodavci ne navode način čišćenja i konzumiranja egzotičnog voća, količinu koja se preporučuje po obroku, da li mora termički da se obrađuje…
„Takođe, mnoge vrste egzotičnog voća mogu da izazovu zdravstvene tegobe, dijareje i ozbiljne alergije. A na sve to, mnogi koji su probali ovakvo voće bili su veoma iznenađeni ukusom koji je bio mnogo lošiji nego što su očekivali.“
Branka Mirković kaže i da svako voće i povrće ima najviše vitamina i minerala ako sazreva na suncu i klimi koja mu odgovara i ako nema veštačke uslove dozrevanja.
„Danas je mnogo onih koji su boravili na egzotičnim destinacijama i tamo su jeli te vrste voća, gde ono prirodno raste i sazreva. Svi oni se slažu da ukusi koje su tamo osetili i voće koje se ovde prodaje ne može da se poredi. Pritom, godinama se kod nas prodaje ananas, ali i dalje mnogi kupci teško prepoznaju zreo i ukusan ananas, veoma često se iznenade jer ga kupe kad je već počeo da buđa i kvari se. Papaja je izvanredno ukusno egzotično voće – ako ga jedete u zemlji gde se gaji. Ovde dolazi u veoma lošem obliku, smanjenih nutritivnih kvaliteta i prililčno lošeg ukusa koji jedva podseća na kvalitetnu papaju.“
Još jedan takav primer je avokado, kaže naša sagovornica.
„Avokado je veoma kvalitetno voće i u zemljama gde se gaji potpuno je drugačijeg ukusa i kvaliteta nego ovaj što se nudi na našem tržištu. U prodavnicama možete kupiti još nezreo avokado, pa savetuju da ostavite da sazri, a često se dešava, kada ga otvorite, da je počeo da se suši i kvari, a nije sazreo.“
I onda se desi da skupo plaćamo egzotično voće koje ne sadrži nutritijente koje bi trebalo, a dug transport i veštačko sazrevanje definitivno unište te osetljive plodove, pa postaju lošeg ukusa i neupotrebljivi.
„Naše domaće sorte voća imaju visoke nutritivne vrednosti. Lako prepoznajemo da li je zrelo ili prezrelo i uglavnom znamo kakvog je ukusa. Cene su pristupačne i ima ga u izobilju, posebno u sezoni. Čudno je što ga nedovoljno cenimo, pre svega domaću šljivu, malinu, jabuku. Naš domaći orah je najcenjenije jezgrovito voće na svetu, pišu se studije o njegovim lekovitim svojstvima… ali domaći kupci pre kupe i skupo plate druge egzotične voćke.“
Zato, kaže Branka Mirković, pre kupovine razmislite šta vas zapravo privlači – boja, neobičan oblik, nepoznat ukus, reklame ili preporuke?
„Obično se sve završi na tome da se samo proba. Ipak, razmislite koliko vredi platiti znatiželju i budite obazrivi jer su moguće i zdravstvene tegobe.“
BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare