Krompir s mlekom
Krompir s mlekom; Foto: Olesya Semenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Nema osobe koja ne voli krompir, a ovakvog ga možda još niste probali.

List Danas preporučuje tri recepta Mike Dajmaka, koja možete da pripremite lako, a da budu nešto malo drugačije.

Uštipci od krompira

Sastojci

Krompir – 500 gr

brašno – 1 šoljica

kvasac – 1 pakovanje

puter – 100 gr

jaje

so

ulje

kiselo mleko

Priprema

Ovo mora da se sprema brzo. Dakle, kad se oljušti, krompir hoće da potamni, a ovaj još mora i da se izrenda. Dakle, da sve ne bi potamnelo, u šerpi se izrendani krompir pomeša s kvascem razmućenim u pola šolje mlake vode, posoli se, doda puter, jaje, brašno, pa sve dobro promeša i ostavi na toplom da nadođe.

Sada je sve polako: u puno vrelog ulja prže se uštipci, što se kasnije, topli dakako, serviraju s hladnim kiselim mlekom.

Krompir sa sirom

Sastojci

Krompir – 1 kg

topljeni sir – 250 gr

ulje – 2 kašike

mleko – 1 kašika

pavlaka – 1 kašika

limunov sok – 4 kašike

biber

Priprema

Sprema se brzo, jede isto tako brzo. Krompir se obari u ljusci, oljušti, preseče na polutke, pa poređa u tanjir da čeka dalje.

Topljeni sir, ulje, mleko i pavlaku valja dobro promešati. Da masa postane ujednačena. Sve se malo zagreje pa dobro zaspe mlevenim biberom i limunovim sokom. Ovim sosom preliju se polutke krompira pa služi toplo.

Krompir u mleku

Sastojci

Krompir – 1 kg

mleko – 1 šolja

puter – 100 gr

peršunov list – 1 veza

so

Pročitajte još:

Priprema

Navika je čudo jedno. Dakle, ona kazuje da se krompir kao prilog sprema na tri načina: kuvano, pečeno ili prženo. Samo posoljeno. Džaba je mudrim ljudima što pokušavaju da prosvetle narod. Navike su vazda bile jače.

Kilogram krompira se oljušti, opere, iseče na kockice, pa uspe u pliću šerpu. Još se zalije šoljom vrele vode, šoljom mleka, posoli, poklopi i kuva na laganoj vatri dok se ne skuva. Na kraju se sve prelije puterom, i začini seckanim listom peršuna.

***

Bonus video: Lovački gulaš sa pečenim krompirom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar