Kafana - ilustracija
Kafana - ilustracija; Foto: Peter Erik Forsberg/Food / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnoge legendarne beogradske kafane nestale su s mape, a da vas neko pita danas za preporuku u centru grada - koja bi vam prva pala na pamet?

Na Facebook grupi Gastronomska nacija zatražena je „preporuka za old school kafanu na Dorćolu sa dobrom klopom (roštilj, kuvano) i baštom (samo ne novokomponovani ultrafenseraj)“.

Ispostavilo se da je trenutno to bar u centru grada malo teže naći, ali ne i nemoguće.

Oskar

Mada je napomena da baš i nema neku baštu, Oskar je među najčešće pominjanim restoranima koji su se nizali u komentarima. Nalazi se u starom delu Dorćola, blizu Kalemegdana, a kao specijalitete sa menija izdvaja: gulaš od divljači, jaretinu, teleća rebra ispod sača, konjski biftek, žablje batake, rečnu i morsku ribu kao i čorbe od kopriva i od vrganja. Gurmani su ipak posebno preporučili pasulj četvrtkom.

Suvobor

Smeštena u Kralja Petra, kafana Suvobor ponosno čuva atmosferu tradicionalnog domaćeg restorana, o čemu govori i meni na kojem su i sva ona prava domaća jela – sarmice u zelju, prebranac, svadbarski kupus, ribić u kajmaku, pihtije, popara, krompir paprikaš…

Gradska

U restoranu Gradska spremaju se toplička janija, srneći gulaš, jagnjetina u mleku sa vrganjima, šumsko pile, svinjska rebarca na žaru… Gradska ima prostranu baštu i karakteristične karirane stolnjake koji doprinose atmosferi.

Pročitajte još:

Stara Hercegovina

Jedna od kultnih kafana prestonice, “Stara Hercegovina” pod ovim imenom radi od 1991. godine. Kako se napominje na sajtu restorana, na meniju se pretežno mogu naći „jela iz zavičajne Hercegovine i matične Srbije“. Prreporuke su raštan, sir iz mješine sa krtolom kuvanom na bilećki način, hercegovačka pršuta i zubački sir, ali i stara dobra pljeskavica, butkice dimljene u kupusu, pivarska mućkalica…

Pročitajte još:

Brvnarica

Mala kafana u Dunavskoj po imenu Brvnarica kombinuje starinski šmek, „maminu“ kuhinju i živu muziku. S ćevapima nema greške, a na meniju su i rebarca, sarma, gurmanski škembići, mućkalica…

Koje biste vi kafane dodali na spisak?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare